Rafael Pérez i Càritas parroquial guanyen els premis 9 d’Octubre de Bocairent

El Consell municipal de Cultura elegeix els guardonats entre les candidatures proposades pels seus membres

Bocairent ja coneix els guanyadors dels premis 9 d’Octubre del 2013: l’historiador i poeta Rafael Pérez Cabanes, en l’àmbit individual, i Càritas parroquial en l’apartat col·lectiu. Així ho va dictaminar el Consell municipal de Cultura celebrat dilluns passat, 29 de juliol, a partir de les candidatures proposades pels seus integrants “en una convocatòria oberta i plural ja que el procediment està obert a tots els seus membres, tant siguen representants de cadascun dels partits polítics presents al ple municipal com de les associacions locals”, com explica la regidora Paqui Cabanes.

Rafael Pérez Cabanes

L’opció de Rafael Pérez, presentada per la Colla de dimonis de darrere la vila, va obtenir el suport majoritari per davant de José Bernat i d’Alicia Saplana. Nascut el 6 de juny del 1947, aquest bocairentí va estudiar batxillerat mercantil i va treballar com a administratiu a una empresa exportadora i a l’Ajuntament d’Onil. No obstant això, la seua passió pels llibres el va portar a realitzar-hi la prova d’accés per a majors a la universitat per cursar Filosofia i lletres en la rama de Literatura. Acabada aquesta formació, va aprovar-hi les oposicions de professor agregat d’institut i va obtenir plaça fixa a l’institut Francesc Ribalta de la localitat lleidatana de Solsona, una estada que es preveia de dos a tres anys es va convertir en quasi tres dècades de docència amb el títol, a partir del 1993, de catedràtic d’ensenyament secundari.

Malgrat la distància, Bocairent ha estat ben present sempre als seus estudis, centrats fonamentalment en el carlisme, i a les seues poesies, amb sonets com “Campanario” o “Romance de una noche, entre luna y campana” considerada la millor descripció poètica de l’entrada de Moros i cristians de la població. Ha actuat també com a mantenidor tant a les festes a sant Agustí (el 1967) com a les de sant Blai (el 2004).

Càritas parroquial

En l’àmbit col·lectiu, la proposta de Festasa, Càritas parroquial, va ser l’elegida per al premi 9 d’Octubre front a l’opció representada pel grup de danses Cardaors. La secció local del col·lectiu és una de les 400 existents a la Diòcesi de València i va nèixer als anys 50 del segle passat. Actualment, està formada per 22 voluntaris que bàsicament realitzen atenció primària (acollida, roper, repartiment d’aliments, etc.) i animació a la comunitat, unes funcions “portades anònimament per homes i per dones bocairentines” d’una forma “disinteressada i molt discreta per no ferir mai la sensibilitat de les persones, que per circumstàncies de la vida travessen moments difícils”.

Més concretament, algunes de les accions que duen a terme són l’atenció a les necessitats bàsiques, la realització de campanyes de recollida d’aliments o la sensibilització de la comunitat parroquial. Així, el 2012 van atendre 28 famílies empadronades a Bocairent que sumamen un total de 90 persones i van destinar 7.000 euros per a la cobertura de les seues necessitats essencials (alimentació, despeses de vivenda com llum i aigua, etc.); a més de distribuir-hi 1.655 quilograms d’aliments.