Cerdà: “L’Ajuntament ha de col·laborar en la divulgació d’esta joia del patrimoni de Xàtiva que ha estat tancada als veïns durant segles”
El PSPV de Xàtiva presentarà una proposta en el pròxim ple municipal en la qual es demana a l’Ajuntament instar als propietaris del convent de Santa Clara a que òbriguen les dependències d’esta joia arquitectònica declarada Bé d’Interés Cultural (BIC) en base a la normativa de la conservació dels BICs i també amb l’aval de l’informe tècnic que li dóna suport. El portaveu dels socialistes, Roger Cerdà, recorda que “la llei marca que s’ha d’establir un règim de visites al monument, un mínim obligatori de 4 dies al mes”, però a més afig que “en cas de no obtenir resposta per part del propietari caldrà informar de la situació a la Conselleria de Cultura que és la competent de sancionar en esta matèria”.
Recorda el portaveu del PSPV que “l’oposició en el seu conjunt li va sol·licitar un informe jurídic al secretari municipal, i que en el seu resultat es confirma que la proposta s’ajusta a llei i que per tant pot aprovar-se sense cap problema jurídic”. D’esta forma Roger Cerdà ha manifestat que “ara la pilota està en la teulada de l’equip de govern que és qui ha de decidir si fa complir la llei o no, és una qüestió de voluntat política, no de problemes legals”.
La proposta d’obertura del Convent de Santa Clara es va fer després d’una visita al monument realitzada pels regidors de l’oposició, acompanyats pel regidor Vicent Parra i pel responsable designat per l’empresa. “En esta visita es va poder comprovar l’estat del convent, on hui no està portant-se a terme cap tipus d’intervenció a la espera de l’aprovació del Pla Especial per part de Conselleria i, per tant, al no estar en obres pot visitar-se, sempre i quan es prenguen les mesures oportunes per a que estes visites es facen en condicions de seguretat per al visitants”, afirma Cerdà.
El cap de l’oposició de Xàtiva ha manifestat que “el Convent de Santa Clara és un gran desconegut per als veïns de la ciutat, ja que sempre ha sigut un convent de clausura des de la seua construcció en el segle XIV, i que és una joia gòtica del patrimoni local que no pot seguir amagant-se, ja que este va ser construït gràcies a les aportacions de la gent de Xàtiva”. Roger Cerdà conclou afirmant així que “una de les obligacions dels poders públics és la de protegir i a més divulgar el patrimoni cultural de la ciutat, i més peces tan valuoses com el Convent de Santa Clara”.