PSPV de Xàtiva presenta dos mocions contra les retallades del govern estatal

Cerdà (PSPV): “Els retalls del govern de Rajoy en Sanitat i Educació suposen el principi del desmantellament de l’Estat del Benestar que pretén portar a terme el PP amb l’excusa de la crisi”

El portaveu dels Socialistes a l’Ajuntament de Xàtiva, Roger Cerdà, ha anunciat que el seu Grup Municipal ha presentat dues mocions en contra de les retallades decidides pel Govern de Mariano Rajoy en Sanitat i Educació. Aquestes seran tractades en el proper plenari municipal que tindrà lloc aquest divendres, dia 11 de maig. Segons el propi Cerdà, “no podem quedar-nos quiets davant dels retalls del Govern de Rajoy en Sanitat i Educació, ja que suposen el principi dels desmantellament de l’Estat del Benestar que pretén porta a terme en PP amb l’excusa de la crisi en aquesta legislatura”.

Pel que fa a la moció en contra de les retallades en Sanitat, els socialistes afirmen que amb el Reial Decret-Llei 16/2012 de mesures urgents per a garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salud, “la sanitat deixa de ser pública, universal i gratuïta per a tots els ciutadans i es converteix en una sanitat solament per als assegurats i la beneficència. Aquesta modificació porta al sistema sanitari a un model d’assegurament similar al vigent en els anys setanta i principis dels vuitanta; abans de l’aprovació de la Llei General de Sanitat, de 1986”. A més a més, “amb aquesta nova normativa, s’obre la porta al copagament de moltes prestacions per les quals fins a ara no calia pagar. Per primera vegada, els pensionistes van a haver de pagar per les medicines que precisen un 10% i les persones en actiu pagaran un 10% més del que paguen ara, passant de pagar el 40% al 50% del preu dels medicaments”, va explicar Cerdà.

Respecte dels retalls en l’Educació, amb la seua moció els socialistes demanen la derogació del Reial Decret-Llei 14/2012 de mesures urgent de racionalització de la despesa pública en l’àmbit educatiu. Ja que la seua aplicació “va a suposar una clara disminució de la qualitat educativa i sens dubte, va a elevar les taxes d’abandonament escolar, baixaran el resultats acadèmics dels alumnes i es veurà deteriorat el dret fonamental a l’educació. Però a més a més també hi haurà conseqüències que ens faran més dèbils front a una canvi de model econòmic i ens allargarà l’eixida de la crisi”, segons explica Xelo Angulo, regidora socialista que signa la moció.

Finalment, Cerdà ha explicat que en uns temes tan delicats com son aquests “el govern no pot governar a colp de decret. Per això demanem que s’escolten als col·lectius afectats, a la resta de partits polítics, als sindicats i a tots aquells que tinguen alguna cosa que aportar en aquest tema i entre tots s’arribe a un acord i es porte a terme. Sols així garantirem la continuïtat i el manteniment de l’estat del benestar”, va recalcar.