Presentació del llibre Bandolerisme a Barxeta

L’ajuntament de Barxeta, amb la seua inquietud en la promoció de la cultura i la nostra llengua, i dins de les publicacións peròdiques que fa de llibres i textos, tant històrics com narratius, el proper dimecres dia 30 de desembre, a les 19,00 hs., tindrà lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Barxeta la presentació del llibre ‘Bandolerisme a Barxeta’ (Bernat i els dos germans Escrivà), obra de Vicent Sanchis i Martínez (Cronista Oficial de Rafelguaraf), amb la intervenció de l’alcalde de Barxeta, Vicent Antoni Giner i Segarra, i de l’historiador barxetà-xativí Miquel Lorente i López, que farà una primera valoració i comentaris sobre el llibre.

Aquesta obra és el resultat d’un estudi històric fet a partir d’una llegenda compartida entre els pobles de Barxeta i Rafelguaraf. El llibre descriu el procés d’investigació, així com els resultats obtinguts per l’autor, respecte dos germans bandolers barxetans que donen nom a un barranc del terme municipal de Rafelguaraf, que voreja el camí que comunica aquests dos municipis.

Així mateix tracta d’un altre bandoler, també barxetà, (Bernat Bonaventura), cap d’una quadrilla de roders que campaven per Barxeta i pels pobles de la seua rodalia durant el primer quart del segle XIX; sent coetanis d’altres bandolers valencians famosos com ara Jaume el Barbut, de Crevillent, o més a prop nostre, Doménec Añó, el Gat de Carlet. Per això és que aquest llibre ve a ser com un estudi puntual sobre el fenomen del bandolerisme, que va ser molt acusat per aquestes contrades del País Valencià.

Entre altres coses, l’autor creu haver identificat els dos germans de la llegenda. Es tractaria de dos germans que vivien a Barxeta, descendents d’una família procedent de Rafelcofer que a finals del segle XVIII es traslladaren a viure a Barxeta. Encara que Vicent Sanchis també es planteja la possibilitat que, avui en dia, potser serien considerats més uns herois que no uns vulgars bandolers sense escrúpols.

Aquesta nova publicació es la número 9 que realitza l’ajuntament de Barxeta, sent els següents títols els publicats:

1.- JOSEP LORENTE CALABUIG: UN HOME, UN POBLE

Vicent Flores i Tormo (Biografia)

2.- HISTÃ’RIA DEL POBLE DE BARXETA

Abel Soler i Molina (Història)

3.- ENYORANÇA MAGREBINA

Vicent Sanchis (Narrativa)

4.- BARXETA, PATRIMONI I OFICIS ANCESTRALS

Abel Soler i Molina (Etnografia)

5.- 1ª Edició de Narrativa Breu “POBLE DE BARXETA” 2005

– EL FIL I L’AGULLA, de David Muñoz

– OMBRES DEL DESERT, de Karla Martínez

– PLUJA, de Aaron Franco

– UN NOU POBLE, UNA NOVA VIDA, de Nora Ferrer

6.- 2ª Edició de Narrativa Breu “POBLE DE BARXETA”2006

– CONDICIONS ADMOFÈRIQUES A OSLO, de Ramón Pardina

– QUATRE PLATS I UN ENTRANT, de Sónia Sellés

7.- 3ª Edició de Narrativa Breu “POBLE DE BARXETA” 2007

– HUMÀ DESCONCERT, de Jordi Boladeras

– LA MIRADA DE LA MORERA, de ramón A. Carrió

– CONTES DEL RIURAU, de Vicent Sanchis

8.- 4ª Edició de Narrativa Breu “POBLE DE BARXETA” 2008

– EL MÈTODE, de Mnuel Roig Abad

– EN JACK I EL MISTERI, de Cristina Gavilán Xuriguera

9.- BANDOLERISME A BARXETA (Bernat i els dos germans Escrivà)

Vicent Sanchis i Martínez (Història)