Presentació del Calendari de Tradicions, Gastronomia i Festes de l’IEVA – 2011

cartell-totes-presentacionsCom cada any, i ja portem onze edicions, l’IEVA presenta el Calendari de Tradicions, Gastronomia i Festes. Aquesta publicació s’ha consolidat fins a convertir-se en una referència anual tant de la nostra associació com per part de milers de valldalbaidins, atés que va més enllà de ser un calendari convencional amb la incorporació d’interessants informacions i imatges destinades a conéixer, més si cap, la Vall d’Albaida.
En els darrers anys s’ha optat per centrar-lo en la commemoració d’una efemèride destacada, de forma que en 2011 anirà dedicat a dos fites importants de la nostra cultura, en primer lloc al centenari del naixement de l’escriptor Enric Valor i Vives, ben conegut per la seua recopilació de rondalles valencianes i que va viure un intens arrelament personal a la comarca. En segon lloc també hem volgut centrar l’atenció en les Cartes de Poblament que al voltant de l’any 1611 feren possible el repoblament de bona part dels pobles que havien sigut abandonats a causa de l’expulsió dels moriscos de 1609 i que ja va ser tractada en el calendari de 2009.
La tasca de pensar el calendari, redactar textos i de recollir els materials per al calendari l’han realitzada enguany, Joan Sancarlos, Daniel Alfonso, Maria Josep Garcia i Ximo Urenya. La idea de dedicar-lo enguany a Enric Valor va estar de Sergi Gómez. Ismael Ferrero ha estat l’autor de la portada i l’il·lustrador d’una de les dotze rondalles del calendari. Els altres pintors i dibuixants encarregats de donar la seua versió plàstica de les rondalles triades d’Enric Valor han estat: Laxmi Gandia, Joan Revert, Robert Bravo, Marian Belda, Ernest Garcia, Reme Pérez, Celia Vidal, Alba Aparici, Rafa Torró, Xeles Tortosa i Almudena Canet. Casimir Romero ha recollit d’ací i d’allà unes receptes de cuina que enguany tenen la particularitat d’haver estat citades en alguna de les rondalles de Valor. I l’alumnat dels CP Covalta i Elias Tormo d’Albaida ha col·laborat en l’elaboració de la contraportada.
El disseny i maquetació han estat obra d’Alícia Tudela i Esteve Castelló, de l’empresa Alesc Comunicació de Bocairent. Mentre que la impressió ha anat a càrrec de Gráficas Bormac.
Han col·laborat especialment també Enric Valor i Hernàndez, que ens ha fet arribar fotografies familiars del seu pare, Carme Doménech, Emili Casanova, Vicent Terol, Ramon Haro, Josep Albinyana i Josep Talens, entre altres molts amics que ens han escrit i prestat informacions, materials, fotografies, temps i moral.
La primera de les presentacions del Calendari va tenir lloc a la Casa de Cultura d’Agullent a les 20 h i en ella participaren bona part dels autors de l’edició de 2011. Hi haurà altres presentacions al llarg de la nostra geografia comarcal, sent la segona el dimecres 3 de novembre a les 20 h en el Centre Cultural de Caixa Ontinyent, ubicat al carrer Major de la ciutat. També hi ha previstes altres presentacions de l’obra el 19 de novembre a Bèlgida i a l’endemà el 20 a Bocairent. En Desembre es presentarà a l’Olleria el dia 3 i a Benigànim l’11.
El calendari estarà a disposició de tots els socis i de les persones interessades durant els actes de presentació, així com en l’estand que tindrà l’IEVA els dies 5, 6 i 7 de novembre en la Fira Gastronòmica de la Vall d’Albaida a Ontinyent.

presentacia-infantil2010-11