Per què preocupar-se per la fórmula de la cocacola quan tenim la de l’herbero?

Es publica La cuina de la Serra de Mariola. Receptes i gastroliteratura

La Mariola is different. En molts aspectes, però sobretot en el culinari. Tostons, cocotets, pericana, mentirons, alls durs, renyons de masero, espardenyes… Només els noms dels seus plats ja ens diuen que la gastronomia que ix de les cuines dels pobles del Comtat, l’Alcoià i la Vall d’Albaida que envolten la serra té una personalitat pròpia ben marcada. Una terra d’oliveres, herbes aromàtiques, indústria i Moros i Cristians que van determinar fa dècades el seu receptari tradicional, i per extensió el caràcter dels seus habitants.

Mila Valls i Ana Valls han recollit les receptes en La cuina de la Serra de Mariola. Receptes i gastroliteratura, que s’ha encarregat de fotografiar Siena Botella.

La gastroliteratura que acompanya les receptes està signada pels lletraferits de la zona: Silvestre Vilaplana, Sergi Castillo, Amàlia Garrigós, Francesc Gisbert, Pepe Sastre, Ivan Carbonell, Mercè Climent, Pep Jordà i Francesc Jover. El pròleg és obra de l’historiador valencià Vicent Baydal. Poesies, textos assagístics i de ficció, amb la gastronomia com a protagonista, que expliquen la relació de la comarca amb l’oli, el seu gust per les begudes espirituoses, la influència de la indústria en el receptari tradicional o les particularitats lingüístiques dels menjars de la Mariola, entre d’altres.

El llibre ix a la venda en una doble edició valencià/castellà, i engrossa la col·lecció gastronòmica Tastaolletes, de la que ja formen part els best-sellers «La cuina del Cabanyal» i «La cuina de la Safor».