Pep Castellano guanya el Premi Blai Bellver de Narrativa de Xàtiva

f03Les dents de la pluja, de Nati Soler, obté el Premi Ibn Hazm de Poesia.

En la XXX edició dels Premis Literaris Ciutat de Xàtiva, el Premi Blai Bellver de Narrativa, dotat amb 9.000 €, ha sigut per a Pep Castellano per la novel·la Raons de sang i foc. D’una altra banda, el Premi Ibn Hazm de Poesia, amb una dotació de 4.000 €, ha sigut per a Les dents de la pluja, de Nati Soler. Ambdues obres seran publicades per Edicions Bromera. El jurat, presidit per M. José Pla, ha estat format per Alfred Aranda, Enric Salom i Silvestre Vilaplana –guanyador de l’edició anterior–, pel que fa al Premi de Narrativa; i Vicent Soriano, Vicent Ribes i M. Carme Arnau –Premi Ibn Hazm 2009–, en el cas del Premi de Poesia. El guanyador del Premi Carlos Sarthou d’Assaig i Investigació, dotat amb 4.000 €, ha sigut Josep Antoni Alberola, amb l’obra La música a la col·legiata de Xàtiva al Segle XVII.

L’acte de lliurament tindrà lloc hui dijous, 21 d’octubre, a les 20.30 hores, a l’antic convent de Sant Doménech de Xàtiva, on també es presentaran les obres guanyadores de l’edició anterior: la novel·la L’estany de foc, de Silvestre Vilaplana, el llibre de poemes Itinerari de tendresa, de Maria Carme Arnau, i La impremta a Xàtiva: l’impressor Blai Bellver (1818-1884), d’Antoni Martínez.

Raons de sang i foc és la història d’una jove a qui li ha tocat viure la guerra de la Germania en la misèria més absoluta i en el col·lectiu pitjor parat. La protagonista es veu embolicada en un assassinat, en un secret cruel que no pot compartir amb ningú, ni tan sols amb la persona que més estima. A més està la guerra, que engreixa la intolerància dels poderosos. A les víctimes sembla que només els queda deixar-se arrossegar per la inèrcia del terror, lluny de la passió i el desig, lluny de les ganes de viure. Ella, però, farà tots els possibles per alçar el cap i demostrar que, tot i les condicions adverses que la vida li presenta, pot fer callar les raons de sang i foc, i fer florir l’amor.

Pep Castellano (Albocàsser, 1960) és pedagog, escriptor i contacontes. Treballa com a tècnic de formació a la Generalitat Valenciana i en les hores lliures explica contes amb Canto Nieto. També participa com a col·laborador en programes de ràdio i en premsa escrita i és autor del bloc A l’ombra del prat. Ha publicat una trentena de llibres, la majoria de literatura infantil i juvenil, pels quals ha rebut guardons com ara el Samaruc, el Ciutat de Borriana, l’Enric Valor, el Ciutat de Torrent o el Carmesina.

El Premi Ibn Hazm de Poesia ha sigut per a Les dents de la pluja, de Nati Soler. El poemari és una revisió dels temes més importants en cada moment de la vida, present, passat i futur, així com la constatació que cadascun d’ells té una incidència vital en el següent i un element comú que els fa més rics a tots, la poesia.

Nati Soler Alcaide (Llorenç del Penedès, 1959) ha publicat un dietari, Onze d’agost, i set poemaris, pels quals ha rebut diversos guardons. Les dents de la pluja naix a partir del llibre Les dents del gat. Aquests poemes inspiraren obres de diverses disciplines artístiques que s’agruparen en una exposició i en un espectacle escènic. Els diferents punts de vista sobre aquest poemari crearen en l’autora la necessitat de continuar ampliant el cercle per demostrar que el procés creatiu és viu i en evolució constant. Aquesta necessitat s’anomena Les dents de la pluja.

[nggallery id=320]