Ontinyent solta 25.000 insectes beneficiosos per lluitar de forma natural contra les plagues

L’actuació compta amb la col·laboració de l’alumnat de diversos centres educatius

El Govern d’Ontinyent, a través de la Regidoria de Parcs i Jardins, està portant a terme una actuació de control biològic de plagues que permet no haver d’utilitzar productes químics per protegir les plantes. En concret, està procedint-se a la solta de 25.000 exemplars de 4 espècies depredadores, que en alguns casos poden devorar fins a 100 pugons al dia, controlant les plagues en poc de temps.

El regidor de Parcs i Jardins, Manuel Cuesta, explicava que “es tracta d’un sistema que ens permet evitar tractaments amb productes químics, amb la tranquil·litat que això dona en llocs on habitualment juguen els xiquets i xiquetes, com són els parcs públics i els col·legis”. En concret, la solta s’estén enguany als Col·legis Públics Martínez Valls, Bonavista i Lluís Vives, així com al Parc del Llombo.

L’actuació està sent realitzada per l’empresa Vivers la Baronia, concessionària del manteniment dels parcs i jardins de la ciutat, que aquest matí procedia a realitzar una solta d’estos insectes al Col·legi Públic Bonavista, on els propis alumnes participaven de la mateixa, aprofitant així per dur a terme una activitat d’educació ambiental. Des del centre, la directora, Patrícia Folgueras, explicava que els mestres del centre es van reunir amb els tècnics de l’empresa per tal de repartir de la millor manera les tasques entre els alumnes d’acord amb l’itinerari curricular de cada edat, ja que “la natura ens permet també aplicar els coneixements de les distintes àrees formatives, l’hort escolar el considerem com una aula més dins dels nostres centres”, manifestava.

Des de Vivers La Baronia, Joan Bas explicava a l’alumnat del CEIP Bonavista algunes característiques dels insectes en qüestió, “insectes útils que es mengen als que provoquen les plagues”, un procés natural, segur i molt efectiu, ja que de fet, la pervivència dels insectes depredadors es perllonga durant més d’un any. Bas confirmava que la solta que ja es va fer l’any passat “s’ha deixat notar, i hem comprovat que el sistema és veritablement efectiu”, explicava.

Manuel Cuesta afegia que “apostar per aquest tipus de sistema de lluita contra les plagues és contribuir a la reducció de l’ús dels productes químics al nostre medi ambient”. Front els riscos de les substàncies que s’empren als plaguicides químics, “la nul·la toxicitat i l’absència de perjudicis per la salut de les persones fa encara més rentable aquest sistema”, destacava el regidor.