Ontinyent restaurarà una pianola de l’any 1913 amb una subvenció de la Diputació de València

L’ajuda obtesa permetrà recuperar també un piano de gran qualitat que serà emprat en concerts, audicions i recitals

La Diputació de València ha concedit a l’Ajuntament d’Ontinyent una subvenció per import de 10.000 euros que permetrà procedir a la restauració de dos instruments musicals de gran qualitat de propietat municipal. Es tracta d’un piano de la marca Blütner de mitjans del Segle XX i una pianola de la marca Wurlitzer Apollo datada en l’any 1913 que, com a conseqüència del pas dels anys i d’un ús intensiu d’aquests instruments, estan en un estat de conservació molt deficient. El regidor de Cultura, José Antonio Calabuig Oviedo, ha explicat que “per tal de preservar el patrimoni moble municipal i de posar-lo novament en ús perquè puga ser gaudit pels ciutadans, l’Ajuntament va sol·licitar esta ajuda per a la seua restauració. Esta subvenció en anys anteriors s’havia denegat i ara afortunadament sí que ens ha arribat”, destaca.

L’actuació sobre la pianola Wurtlitzer Apollo de l’any 1913 inclou treballs d’ebenisteria i pulimentació; restauració de peces com el motor, les clavilles, el claviller, o el teclat; i la neteja i pulimentació d’altres com els medals i metalls. Quant al piano marca Blütner, els treballs inclouen la neteja de la taula harmònica, les cordes, els martells i les besssones, així com el reglatge de la maquinària i afinació. En tots dos casos l’objectiu serà retornar els instruments al seu estat original i posar-los en funcionament emprant materials originals sempre que siga possible.

Els dos instruments seran dipositats el primer en la Sala Gomis o el Teatre Echegaray i el segon en la Casa de Cultura-Palau dels Barons de Santa Bàrbara, on podran ser admirats per tots els visitants que ho desitgen. A més, el piano Blütner serà emprat també en concerts, audicions i recitals, i disposarà d’un magatzem per a la seua conservació en òptimes condicions.