Ontinyent rehabilitarà els murs del barri medieval

Les tasques de desbrossament fetes per Medi Ambient han tret a la llum el mal estat d’estos elements

El Govern d’Ontinyent actuarà per consolidar els murs perimetrals del barri medieval que es troben en mal estat, després que uns treballs de desbrossament realitzats a la part d’estos murs que dona al riu Clariano haja fet visibles les deficitàries condicions d’estos elements. En concret, la brigada EMCORP estava realitzant tasques de neteja de la vegetació arbustiva que penja d’estos murs, unes plantes que amb els seus arrels estaven fent malbé la pedra. El regidor de Medi Ambient, Fran Quesada, explicava que en fer estos treballs, “vam trobar un despreniment d’un tram de 10 metres lineals d’un d’estos murs de mamposteria de no molt alta qualitat, un fragment de la construcció que envolta el recinte històric de La Vila a l’altura de l’antiga Casa Barberà”, apuntava.

Aquest descobriment es va posar en coneixement de la Coordinadora de l’Àrea de Territori, Sostenibilitat i Serveis Municipals, Rebeca Torró, qui explicava que els tècnics municipals han estat valorant la situació, “i hem arribat a la conclusió que el que cal ara és actuar de manera urgent i fer tasques de consolidació per evitar nous despreniments”, assenyalava. Rebeca Torró explicava que estos murs “no s’han desbrossat des de temps immemorials, i és aquest el motiu pel qual s’han deteriorat tant i a més no s’apreciava el seu estat”, afegia.

La regidora avançava que els treballs urgents que van a fer-se seran assumits pel Consistori, realitzant-se a més una proposta de projecte global d’actuació que si bé no podrà ser assumit per l’Ajuntament per manca de recursos econòmics, sí permetrà poder demanar subvencions a altres administracions. En aquest sentit, cal recordar que els murs estan declarats com a Be d’Interès Cultural i seria possible acollir-se a ajudes com les del 1% Cultural del Ministeri de Foment per realitzar estes obres.

Rebeca Torró explicava que del que es tracta ara és d’aturar el deteriorament progressiu d’aquest i altres espais patrimonials, una volta l’Oficina Tècnica haja realitzat la memòria valorada de les actuacions urgents a emprendre. La Coordinadora de l’Àrea de Territori, Sostenibilitat i Serveis Municipals lamentava “que no s’haja fet res durant anys per conservar estes i altres moltes infrastructures patrimonials d’Ontinyent. Ara no podem més que actuar amb urgència dins les nostres possibilitats, i deixar-ho tot a punt per poder actuar al precís moment amb que comptem amb els fons necessaris”, concloïa Rebeca Torró.