Rodríguez anuncia que el document serà debatut al Consell Econòmic i Social “per millorar-lo entre tots i fer-lo el més potent i útil possible”
L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, acompanyat pel coordinador de Política Econòmica, Pablo Úbeda, ha presentat hui el III Pla de Reactivació Econòmica i Foment de l’Ocupació del Govern ontinyentí. Es tracta d’un pla que destinarà 1 milió d’euros a fomentar l’ocupació i l’economia local, que arriben a 5 milions si es té en compte el Pla d’inversions Municipals del Govern d’Ontinyent.
L’alcalde anunciava que el document elaborat per a la III edició del conegut com a Pla Reactiva, “no està tancat, sinó que serà debatut el proper 20 de gener al Consell Econòmic i Social per millorar-lo i fer-lo el més potent i útil possible” afegia Jorge Rodríguez. D’aquesta manera, es planteja el Pla apostant incorporar novetats com incentius a l’ocupació de naus buides, noves línies de finançament, ajudes a la participació en fires comercials o un programa de nous talents. El Pla, explicava l’alcalde d’Ontinyent, es divideix en tres línies diferenciades: “Ontinyent empren amb tú”, “Ontinyent inverteix” i “Ontinyent per l’Ocupació”.
Al marc de “Ontinyent emprèn amb tu” es crearà una nova Oficina d’emprenedoria i dinamització industrial i comercial, que comptarà amb un programa de formació anual i serveis especialitzats d’Emprenedurisme i dinamització empresarial i comercial. També es posarà en marxa el programa “Nous Talents”, al marc de la nova càtedra universitària d’Innovació Territorial Ajuntament d’Ontinyent, Caixa Ontinyent i ESET-Espanya, un programa que pretén detectar idees innovadores, amb un alt contingut tecnològic i sorgides de l’entorn universitari, per tal de desenvolupar-les i assegurar la viabilitat empresarial.
A “Ontinyent emprèn amb tu” es plantegen també dues noves línies de finançament: Una línia de “capital semilla” per a la posada en marxa de nous negocis i l’ampliació de noves línies a les ja existents, amb un capital de fins a 6.000€; i una línia de finançament per a l’impuls industrial destinada a la renovació o modernització d’equips i de maquinària, així com actuacions vinculades a la internacionalització, amb un màxim de 60.000 euros, sense aval i amb 5 anys de carència i 15 d’amortització.
A més a més, es mantindran les ajudes al lloguer del banc de naus i locals; es posa en marxa un programa d’ajudes a la comercialització i internacionalització que atorgarà ajudes de fins a 3.000 euros a la participació en fires i missions comercials, i a la confecció de catàlegs i altres ferramentes; i es comptarà amb un nou Pla per a incentivar l’ocupació de naus buides que permetrà que les empreses puguen llogar gratuïtament una nau durant un màxim de 2 anys, a canvi d’una bonificació del 95% de l’IBI que assumirà l’Ajuntament.
Altres dues accions de gran calat seran el Pla de Millora de polígons industrials per al que l’Ajuntament ha pressupostat 300.000 euros i que serà de col·laboració públic-privada; o els 32.000 euros en ajudes per a la rehabilitació d’immobles. Igualment, es mantindrà l’aposta per mesures fiscals com la coneguda baixada d l’IBI general en un 10%, bonificacions afegides d’aquest impost a les empreses que fomenten l’ocupació indefinida, i tot el seguit d’accions ja anunciades des del Govern d’Ontinyent.
A la segona gran línia, “Ontinyent Inverteix”, es contemplen els 4 milions d’euros del Pla d’inversions Municipals del Govern d’Ontinyent, que segons els càlculs tècnics més conservadors, permetrà crear al voltant de 140 llocs de treball de manera directa en les empreses contractistes, al temps que s’executen obres en els diversos barris de la ciutat.
Finalment, amb “Ontinyent per l’ocupació” s’inclouen el Pla d’Ocupació de les Administracions Públiques que està ja en marxa i donant feina a un total de 26 aturats durant 5 mesos; el Taller Ocupació “Adequació explanada antiga fàbrica Tortosa i Delgado” destinat a un total de 24 desocupats majors de 25 anys durant un període de 6 mesos; i el III Pla d’Ocupació Local que d’abril a setembre de 2016 servirà per contractar 20 persones durant 6 mesos, tractant d’afavorir els sectors de població més afectats per l’atur.
Totes les noves accions han estat plantejades tenint en compte els resultats dels anteriors plans i l’evolució de l’atur a la ciutat, dels 3716 aturats a Ontinyent, la meitat tenen més de 44 anys i un total de 2883 són dones, sent també destacable que el 74% dels aturats sols tenen una formació bàsica i obligatòria. El coordinador de Política Econòmica explicava que “és cert que tenim 550 aturats menys a l’última onada interanual de dades sobre l’atur, però també és cert que hi ha sectors que estan tenint problemes especialment i haviem d’actuar en conseqüència”, assenyalava Pablo Úbeda.