Ontinyent presenta el projecte “Camins escolars segurs”

Per tal de facilitar als alumnes l’accés als col·legis a peu i sense adults

Facilitar que els xiquets i xiquetes vagen a l’escola a peu i de manera autònoma, és a dir, sense l’acompanyament dels adults. Amb aquest objectiu, les comunitats educatives dels col·legis Rafael Juan Vidal, Bonavista, Pureza de María i l’Institut Pou Clar d’Ontinyent, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat, van a posar en marxa el proper curs el projecte “Camins Escolars Segurs”. Es tracta de definir una sèrie de vies i xarxes d’accés preferent a les escoles, escollides entre aquells recorreguts més utilitzats per l’alumnat, on s’assegure una alta seguretat i confortabilitat als vianants.

El projecte era presentat públicament aquest matí a la Plaça del Rector Lluís Espí, del barri de Sant Rafel, en presència de centenars d’escolars dels centres participants, en un acte on es llegia un manifest i es construïen dos grans trencaclosques amb els lemes “Volem Camins escolars segurs” i “Junts farem un millor camí”.

L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, instava als presents “a seguir treballant per crear entre tots i totes una ciutat on gaudir dels espais públics i conviure de la millor manera possible”. L’Alcalde recordava l’aposta del Govern d’Ontinyent perquè la sostenibilitat “impregne totes les àrees de la gestió municipal”, emmarcant dins d’aquesta aposta el treball fet pel regidor de Sostenibilitat, Fran Quesada i la resta de regidories que s’han implicat en el projecte “Camins Escolars Segurs”, “al qual s’hem d’involucrar tots perquè el que ara és un projecte pilot siga un èxit i es puga desenvolupar a tota la ciutat, perquè volem que els xiquets i xiquetes puguen gaudir de la ciutat de la manera més segura possible”, assenyalava.

Des dels centres que participen a la iniciativa destacava que la recentment renovada Plaça del Rector Lluís Espí (millorada per l’Ajuntament en unes obres pressupostades en 115.810 euros a càrrec del Pla d’Eficiència Urbana) ha estat el lloc elegit per presentar el projecte “perquè és una mostra del treball que s’està fent perquè hi hagen a la ciutat més espais per als vianants i el intercanvi social entre les persones”.

La directora del Col·legi Bonavista, Patricia Folgueras, recordava que el primer centre en treballar la iniciativa va ser el Col·legi Rafael Juan Vidal, que als últims cursos ha estat treballant en el disseny d’estos camins, i que ara servirà com a referència per als demés. El treballs van a dur-se a terme en el marc d’una Comissió Coordinadora a la qual participen les regidories implicades, la direcció i les ampes dels col·legis, els comerciants i les associacions de veïns, que es reuneixen una vegada al mes per anar dissenyant les actuacions a dur a terme, que inclouen, a més de la creació d’estes rutes, l’elaboració i distribució de cartelleria per a senyalitzar-les, entre d’altres.

Folgueras destacava l’important paper que van a tenir els establiments comercials participants, que tindran un adhesiu identificatiu, i que en el cas que els menors tinguen algun problema, es prestaran a donar-los ajuda. La Directora del Bonavista manifestava que “hi ha una dita que diu que per a educar a algú a una tribu, fa falta la tribu sencera. Fa anys els menuts podien anar al carrer perquè els veïns tenien cura d’ells, i això és el que també volem recuperar, uns barris que eduquen”.