La nit del proppassat dissabte, dia 19, van tindre lloc dos esdeveniments que marquen l’inici de la festa: la presentació del cartell anunciador de la Festa morocristiana i l’entrega de la XI edició del premi Cervino.
A les 9 de la nit, en la plaça de Baix, a la porta principal de la Societat de Festers tenia lloc el primer dels actes. Assistien tots el cà rrecs i primers Tro de les festes d’enguany acompanyats per festers i amics de la festa. Iniciava l’acte amb la interpretació dels pasdoble “Brisas del Clariano†per part de La Unió ArtÃstica Musical d’Ontinyent, tot seguit es va descobrir el cartell situat a la façana de l’edifici. En aquesta ocasió, tal i com deia posteriorment al seu parlament el Sr. President, era un cartell que des del passat ens projecta cap al futur en la magnifica interpretació del pas del temps que havia plasmat a la seua obra l’artista ontinyentà Jerjes Llopis Grau i en el qual, per primera vegada, s’incloïa la denominació de Festes d’Interés TurÃstic Nacional, recentment atorgada, i aprofitava per agrair-ho a totes les persones i institucions que havien treballat per aconseguir aquesta denominació.
Per la seua part, al comentar la seua obra Jerjes insistia en aquesta idea del pas del temps plasmada amb els cavallers moro i cristià i els dos cavallets situats al seu davant. Comentava que havia partit de la celebració del 150 aniversari donant una visió històrica de la festa i projectant-la cap al futur. Tancava l’acte la Sr. Alcaldessa, felicitant l’autor del cartell i fent la seua particular lectura dels elements que el componen.
En acabar, després de cinquanta anys, tornava a sonar l’himne de la Festa del qual és autor Ramón Corell, estrenat en l’any del centenari i que ja no havia estat tornat a interpretar. Amb uns focs d’artifici concloïa aquest primer acte.
Tot seguit, a les 10 de la nit, i al saló del Casino de la Societat, tenia lloc l’entrega del premi Cervino en la seua XI edició. En aquesta ocasió el Sr. President va fer entrega d’aquest premi a l’ontinyentà Francisco Ferrero Campos, actualment director de l’Institut Cervantes a Brussel.les, que assistia al sopar acompanyat de la seua esposa Benita Ferrero. A més d’aquest premi, el Sr. President imposava la insÃgnia de plata de la Societat a tots dos, al Sr. Ferrero Campos acompanyant al tÃtol que acabava de rebre i a la Sra. Benita pel fet d’haver pregonat les festes del 2009.
Aquest agraïa la distinció i comentava, al seu parlament, l’estima que des de sempre ha tingut per la cultura, en qualsevol de les seus manifestacions, especialment en la literà ria.Recordava els països per on havia estat i manifestava que allà on s’hi trobara tenia sempre present el nostre poble i la seua festa. Prèviament, el Sr. President de la Societat manifestava que aquest acte, en aquesta ocasió, tenia una altra singularitat, una grata circumstà ncia perquè per primera vegada, des que es va instituir aquest premi, es comptava amb la presència d’un grup de descendents de Joaquin José Cervino, autor de les Ambaixades. Es tractava de la famÃlia Tormo Grarrido, nets de la seua filla Lola i les famÃlies Cervino Zubillaga i Rubà Cervino, besnéts del seu fill Marcelo.
El Sr. President deia, entre altres coses, que el premi Cervino es va instituir per reconèixer la tasca de difusió de la festa, per a premiar a aquelles persones que són ambaixadors d’Ontinyent i de la seua festa morocristiana allà per on van, des d’una visió cultural i festera.
Tancava l’acte la Sra. Alcaldessa dirigint unes breus però sentides paraules de felicitació per al premiat i a la seua esposa, donava la benvinguda als descendents de J.J.Cervino i animava a tots els cà rrces i festers a continuar gaudint de tots els actes programats en aquest aniversari, tenim també unes paraules de reconeixement per als músics que participaven en aquesta vetllada.
L’acte continuava amb el sopar de gala i posteriorment amb un fi de festa amb la música festera interpretada per un grup
de músics de La Unió ArtÃstica Musical d’Ontinyent.