Ontinyent: La comparsa Taifas presenta el logotip de la Capitania 2010

taifas-logo-capitaniaLa Sala d’Actes de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia acollia el passat dissabte, 24 d’octubre, la presentació del logotip de Capitania de la comparsa de Taifes, carta de presentació d’aquesta comparsa al llarg d’aquest especial exercici fester de 2010.
L’acte va comptar amb l’assistència d’un gran nombre de persones. Regidors de la corporació municipal, Capitans, Ambaixadors, Banderers i Primers Tro de les festes del cent cinquantenari, membres de la Junta de Govern junt a una nombrosa representació de festers de la comparsa Taifes i de la resta del món fester omplien la Sala d’Actes de la Societat per assistir a aquesta presentació. Jordi Torró, president de la comparsa, agraïa la presència de totes i tots i donava pas a la intervenció d’Alfred Bernabeu Sanchis, vicepresident de la Societat de Festers, persona a la qual s’havia confiat la presentació de l’acte i del logotip.
Aquest iniciava la seua intervenció fent referència al naixement d’aquesta comparsa, l’any 1975, gràcies a la iniciativa de dos grups d’amics de les comparses de Mariners i Saudites. Parlava de la capitania de Ximo Segura, recordant les capitanies precedents d’Alejo Micó i Vicent Revert. Tenia paraules d’elogi per a la darrera Ambaixadora, Sara Morales, i la Banderera, Natalia Revert, quan parlava de la incorporació de la dona a la festa en aquesta comparsa, i, finalment i abans de parlar del logotip, recordava les paraules del bisbe D. Teodoro Ubeda, quan deia que les comparses són vertaderes escoles d’amistat, fent referència a la camaraderia existent entre tots els festers i festeres d’aquesta comparsa.
Després que fora presentat el logotip, que fins aquell moment havia estat zelosament tapat, el qualificava com un treball on destaca especialment la simetria dels seus elements i li trobava semblances a la façana d’un temple grec de l’època clàssica. El guarisme 2010, any emblemàtic de la capitania, distribuï de manera idèntica als dos costats d’una columna que alterna el blau i el blanc i que té la seua base en color or. Identificant aquesta encertada gamma cromàtica en la representació de la faixa del vestit de gala de la comparsa que va idear l’artista ontinyentí Fernando Cambra.
Dalt mateix de l’ampla columna i separada per una línia blava, que sembla un arquitrau, en lletres arabitzants i en color daurat el nom de la comparsa. Un traçat de línies rectes que es veu contrastat per un fris en forma circular i de color blau on apareix dibuixat, en color daurat, el singular brodat propi dels Taifas. En la part exterior destaca l’esdeveniment, el fet capital que anuncia el logotip: la capitania.
Comentava que la combinació dels colors blau, daurat i blanc junt amb la denominació de la comparsa no deixa lloc a dubtes sobre la identitat del logotip presentat per l’equip de Crea2. Una imatge que respon perfectament al concepte originari de logotip. En este sentit, l’etimologia grega és ben evident: “logos”= paraula i “tipos” que significa model. Deia que el disseny reflecteix a la perfecció el passat senyorial dels Taifas. Uns nobles musulmans que, com bé va indicar la catedràtica Maria Jesús Viguera en la conferència organitzada amb motiu de darrera ambaixada taifa, eren model de cavallerositat amb l’adversari i complidors de la paraula compromesa. El darrer rei de la taifa musulmana de Balansiya, Zayyan Ibn Mardanix, afrontà amb dignitat i gallardia la derrota front a Jaume I i donà exemple del seu caràcter senyorial.
Recordava com, certament, en estos últims trenta anys d’història de la comparsa taifa, s’havia pogut veure com els nostres Moros i Cristians havien evolucionant i afirmava que, sense cap mena de dubte, Ontinyent ha sigut, és i serà una ciutat pionera en el camp del disseny tèxtil, i deia que el món de la festa també s’ha beneficiat de la creativitat dels nostres artistes gràfics.
El Sr. Bernabeu finalitzava la seua intervenció desitjant a la comparsa Taifes que es fera realitat el somni de tots i que tingueren una feliç capitania.
En acabar, va prendre la paraula Jesús Bordera i parlava de com, des de l’estudi i coneixement del període de presència històrica musulmana dels regnes de Taifes i des de la vestimenta de la comparsa, s’havia inspirat Gonzalo Cairols per reflectir aquella època i aquesta comparsa, combinant els colors blanc, blau i daurat amb elements més simbòlics dels taifes ontinyentins i el càrrec que ostentaran al 2010: la capitania de l’exèrcit moro.
Tot seguit era el torn del Sr. President de la Societat de Festers, Rafael Ferrero Terol, el qual felicitava a la comparsa de Taifes i al Capità, Ximo Segura, per aquesta presentació, i a la resta de comparses de càrrec -Abencerrajes, Mariners i Contrabandistas- per la responsabilitat festera que van a ostentar; manifestant-los que la Societat de Festers els hi donarà tot el suport necessari per gaudir d’un any immillorable. Tot i sent conscient de la difícil situació econòmica que ens condiciona, va manifestar que “seguirem treballant per a que la Festa siga més dolça que la mel”.
Va felicitar a l’autor del logotip, Gonzalo Cairols, per aquest treballs i per tots els altres que al llarg de la seua trajectòria professional ha confeccionat per a la festa de Moros i Cristians. Concloïa la seua intervenció desitjant a Ximo Segura “de tot cor, el millor per a aquest inoblidable any”.
L’acte finalitzava amb les paraules de la primera edil del consistori municipal, l’alcaldessa Mª Lina Insa, la qual, en breu parlament, elogiava la labor duta endavant, des de la Societat de Festers, en la preparació, organització i celebració de les festes de Moros i Cristians, així con la magnificència i espectacularitat de les mateixes gràcies a l’esforç de tots i totes els festers que treballen i gaudeixen d’aquestes nostres festes morocristianes. Recordava com, a partir dels anys seixanta, la festa dóna un canvi substancial amb la incorporació de noves vestimentes en les comparses, que trencaven la dinàmica portada fins aquells moments -Bucaneros, Saudites, Omeyes- i acabava amb la fastuositat i elegància de la vestimenta de la comparsa Taifes. Vestimenta que, deia, combina d’una manera especialment elegant els colors blau,blanc i daurat, elements tots ells que s’hi troben plasmats en eixa composició simètrica que conforma el logotip d’aquesta comparsa.
El punt i final de l’acte va ser un vi d’honor servit per la comparsa a la plaça Latonda, davant l’edifici de la Societat de Festers.