Ontinyent fa el salt definitiu a la xarxa amb la posada en marxa del programa “Govern Obert”

L’Ajuntament tindrà presencia activa a Facebook i a Twitter, es renovarà la web municipal i s’organitzaran encontres digitals amb els regidors

La posada en marxa d’espais propis a Facebook i a Twitter, la renovació de la web municipal o l’organitzaran d’encontres digitals amb els regidors són algunes de les propostes que s’inclouen al “Govern Obert”, el programa d’immersió de l’Ajuntament d’Ontinyent a les noves tecnologies que era presentat el passat divendres per part de Rebeca Torró, Josep Francés i Manuel Ruiz, coordinadors de les tres grans àrees de gestió municipal del Govern d’Ontinyent.

Es tracta d’una iniciativa que forma part del pla global “OntinyentGO!” subvencionat pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, dins del qual s’emmarca també la recent renovació de l’Oficina Virtual de l’Ajuntament d’Ontinyent, i que s’afegeix a altres mesures encetades pel Govern Local com la creació d’una versió multimedia del nou Butlletí d’Informació Cultural; la posada en marxa de la Tenda Virtual de l’Ajuntament, o la imminent creació d’una xarxa wi-fi gratuïta als espais públics.

La coordinadora de l’àrea de Territori, Seguretat Ciutadana i Serveis Municipals, Rebeca Torró, detallava alguns aspectes del funcionament de les xarxes socials de l’Ajuntament, on la ciutadania tindrà accés immediat als continguts que s’actualitzen a la web municipal i altres qüestions, però on sobretot “els ciutadans podran fer preguntes que tindran contestació en el mínim temps posible, amb una política de comentaris en Facebook que establirà unes normes bàsiques per al diàleg”. Als encontres digitals es realitzaran de forma mensual entrevistes als regidors amb les preguntes que han fet els usuaris de les xarxes socials mitjançant comentaris i correus electrònics, i a curt termini la ciutadania tindrà a l’abast els plenaris a través d’Internet.

El coordinador de l’àrea d’Hisenda i Promoció Econòmica, Josep Francés, donava detalls dels avantatges econòmics d’una iniciativa “que no li costarà un euro a l’Ajuntament, ja que per posar-la en marxa comptarem amb el personal municipal i amb la subvenció del Ministeri”. La renovació de la web es farà sense eixir del servei de la pista local de municipis de la Diputació de València, però renovant la seua imatge “per a seguir aprofitant els avantatges que ens proporciona i continuar donant ús al treball que hi ha emmagatzemat, però fent-la més accesible i ordenada”.

Francés incidia en que comptar amb internet com a eina suposa a més promoure l’estalvi i l’economia, “perquè internet no gasta paper, evita desplaçaments, i optimitza la tasca dels treballadors municipals”. El regidor afegia que tot açò està “dins la nostra política d’estalvi i d’oferir els màxims serveis possibles a la ciutadania fent front a les actuals circumstàncies, amb voluntat de treballar i amb imaginació”, resaltava.

El coordinador de l’àrea de Política Social, Promoció Cultural i Ciutadania, Manuel Ruiz, destacava per la seua banda la vessant participativa de la iniciativa, posant de relleu que “quan parlem de participació no ens referim a deixar que els ciutadans parlen per a conèixer simplement si ho estem fent bé o mal. Ens referim a escoltar, perquè una societat informada i participativa és necessàriament col·laborativa”.

Ruiz apuntava que aquest pas endavant cap a les noves tecnologies es farà sense oblidar les ferramentes de comunicació que es tenia fins ara, “ni tampoc a aquelles persones que segueixen sense accés a la xarxa, però aprofitant les possibilitats que ens dona internet des de la màxima transparència”. En aquest sentit, el regidor recordava la “bona acollida” que ha tingut entre la ciutadania la decisió de fer accesible des de la web municipal el projecte de pressupostos abans que estos s’aprovaren, donant la possibilitat de plantejar dubtes via correu electrònic al respecte.

Rebeca Torró afegia per últim que “el Govern Obert, en definitiva, suposa un gran canvi al qual ens comprometem a participar totes i tots els regidors que tenim la responsabilitat de governar, per adaptar-nos al nou món de possibilitats que ens obrin les noves tecnologies per a servir millor als interessos d’Ontinyent i els ontinyentins, que és sempre el nostre objectiu”, concloïa la regidora.