Ontinyent demana que no s’autoritze la línia d’alta tensió connectada al Parc Eòlic

El Consistori segueix pendent que es resolga el contenciós presentat per paralitzar les obres
El futur Parc Eòlic de la Serra Grossa i les negatives conseqüències d’estes instal·lacions tornaran demà dijous a ser objecte de debat al plenari d’Ontinyent. El consistori ontinyentí ja va presentar un contenciós administratiu (que segueix sense resoldre) per la ubicació del parc eòlic a la serra de l’Ombria (Sant Esteve), tot sol·licitant la paralització fins que no es resolga l’esmentat contenciós administratiu.
Ara, mitjançant una moció presentada des d’Alcaldia, el plenari aprovarà sol·licitar a la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana que no autoritze la construcció de la línia d’evacuació d’alta tensió “per l’impacte negatiu que la instal·lació d’aquesta línia d’evacuació generarà en el patrimoni natural, paisatgístic i cultural de la nostra comarca, que no es veurà compensat pel previsible baix rendiment que el parc eòlic aportarà”, segons s’exposa al text presentat.

En aquest sentit, cal destacar que el Consell de Ministres celebrat el 27 de gener del 2012, va aprovar un Reial Decret que suspèn les ajudes a nous parcs eòlics al qual es considera rendible únicament quan hi haja un vent igual o superior a les 3000 hores anuals, “quan les mesures realitzades a la zona que es pretén instal·lar aquest parc eòlic i la seua línia d’evacuació estimen la producció anual en l’equivalent a 2211 hores de funcionament”, s’exposa al text de la moció.

La zona per on està projectada la línia d’evacuació és un espai que, a hores d’ara, es troba en un procés de reforestació després del greu incendi patit l’any 1994, pel que la seua instal·lació afectaria aquest procés de regeneració incrementant el risc d’incendi. Al mateix temps es tracta d’una àrea de gran interès per a les aus de presa i altres ocells (IBA 160) sense que el projecte exposat d’instal·lació contemple la necessitat d’instal·lar proteccions per a l’avifauna ni molt menys el soterrament de la línia per evitar l’impacte sobre els ocells i el paisatge “que serà de primera magnitud, amb unes torres tremendes que tallaran visualment tot el cingle verd de l’ombria”.

A més a més, la línia passa just pel Pont de l’Arcà, un aqüeducte del segle XIX “d’incalculable valor patrimonial, paisatgístic i sentimental per a la població veïna d’Aielo de Malferit” i conclourà molt prop de l’Ermita de Sant Esteve. Per altra banda, la línia travessa nombrosos llits de barrancs i especialment el del mateix riu Clariano “però a la separata del projecte, no hem apreciat cap mesura per previndre o minorar els riscs d’erosió i despreniments que la mateixa instal·lació provocarà”, exposen des del Govern d’Ontinyent.