Ontinyent, declarada “capital internacional de la festa de Moros i Cristians”

Per la Asociación de Cronistas de Mèxic


Ontinyent ha estat declarada “capital internacional de Festes de Moros i Cristians” per la Asociación Nacional de Cronistas de las Ciudades Mexicanas.
El president d’aquest col·lectiu, Manuel González Ramírez, va lliurar a l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el president de la Societat de Festers, Toni Morales, la declaració oficial que ret homenatge “a la ciutat d’Ontinyent, a tots i cadascun dels seus habitants, i de manera especial als qui integren la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent”, després de l’Entrada de Bandes.

“És un orgull per al nostre país ser el primer que fa oficialment aquest reconeixement”, va manifestar González Ramírez en fer l’entrega del document. Tant Jorge Rodríguez com Toni Morales van agrair al president de l’Asociación Nacional de Cronistas de las Ciudades Mexicanas aquest nomenament. “Estem emocionats i sorpresos a més”, va afirmar l’alcalde d’Ontinyent.

Els llaços d’amistat entre Ontinyent i la ciutat mexicana de Zacatecas, d’on procedeix el president de l’associació, va nàixer amb la celebració del Primer Congrés Internacional d’Ambaixades i Ambaixadors de les Festes de Moros i Cristians de 2010. Precisament a Zacatecas es va acordar per unanimitat en l’assemblea anual de l’Asociación Nacional de Cronistas de las Ciudades Mexicanas la proclamació d’Ontinyent com a “capital internacional” dels Moros i Cristians. De fet, l’associació atorga a Ontinyent aquesta distinció “per ser la primera i fins el moment única ciutat que ha convocat amb èxit i fruits transcendents” una cita d’aquest tipus, va explicar González Ramírez.

A més, reconeix “l’alta dignitat i emotivitat de les seues festes” i el fet de “propiciar l’intercanvi permanent entre les ciutats del món on es porten a terme aquest tipus de tradicions”, va afegir el mexicà. Tots aquests mèrits, va finalitzar el president de l’associació, converteixen Ontinyent “en un referent i un exemple que transcendeix les fronteres d’Espanya”.

“Estem abrumats i emocionats”, va admetre Toni Morales, que va destacar que el congrés d’ambaixadors va ser una “fita mundial”. “El principal fruit que podem recollir és l’amistat d’aquestes ciutats que vam convocar a Ontinyent i van acudir a la nostra crida”, va assegurar el president de Festers.

L’alcalde d’Ontinyent va subratllar l’“honor” que suposa per a Ontinyent rebre aquesta distinció. “Ens agrada que hàgeu tornat perquè això simbolitza que hem aconseguit l’objectiu que sempre ens marquem de que qui vinga a Ontinyent es senta com a casa. El saber-nos reconeguts també des de l’altre costat de l’Atlàntic, saber que se’ns vol allí i poder tornar-vos eixa estima a Zacatecas i a tot Mèxic és per a nosaltres un honor”, va apuntar Rodríguez.