El perfil predominant és un ciutadà angles o francés que s’interessa per les festes i la gastronomia local
La ciutat d’Ontinyent ha tancat 2015 consolidant un augment percentual i absolut dels turistes estrangers respecte a l’exercici anterior. Segons dades facilitades des del departament de Turisme, han estat 1224 els visitants d’altres països que es passaren en 2015 per la Tourist Info (1034 individuals i 190 en grups), el que suposa un 10% dels turistes totals, front als 1108 (998+110) de 2014, que van ser un 8% dels turistes totals.
Més del 50% d’estos turistes estrangers provenen de França i Anglaterra, i dins d’aquestos la majoria s’interessaven per les festes i la gastronomia local, i en menor mesura per les sendes i paratges. La regidora de Turisme, Sayo Gandia, destacava que, si bé la xifra de visitants totals no ha registrat grans canvis (queda en tots dos casos al voltant de les 24.000 persones), “hi ha dades que ens fan fer un anàlisi positiu de l’any turísticament parlant. Tot i que evidentment no tots els turistes passen per la Tourist Info, estes xifres ens serveixen com a aproximació vàlida a l’hora d’analitzar les procedències i l’evolució”, assenyalava.
D’aquesta manera, si des de 2011 a 2013 el percentatge d’estrangers era del 7%, en 2014 va passar al 8% i en 2015 al 10%. Després de francesos i anglesos, els més nombrosos han estat belgues i alemanys, i en menor mesura turistes d’altres països d’Europa i dels continents americà i asiàtic. Respecte als usuaris nacionals, el 54% han estat valencians, i en quant a la resta de comunitats destaquen Madrid i Catalunya, seguides d’Andalusia i Castella-la Manxa.
Altra xifra que també destaca és la de visites totals en grups organitzats: en 2011 van ser 7963, en 2012 de 8195, en 2013 van ser 8992, i en 2014 es van disparar a 12.500, “però cal tenir en compte que va ser un any amb que vam comptar amb un Aplec de Gegants i Cabets que va comportar 4.500 persones en grups, pel que els 11.200 visitants en grups que hem tingut enguany sense aquest esdeveniment quatrienal, són una xifra que permet parlar de creixement, i de creixement consolidat”, explicava la regidora.
Quant al tipus d’informació que es demanda en general, la Majoria de Consultes Realitzades han versat sobre aspectes d’informació local (plànols, telèfons, transports, Serveis municipals, etc.), festes, paratges naturals, senderisme i turisme rural. Altres Aspectes molt demandats han estat els relacionats amb la restauració, gastronomia i Allotjaments. També s’ha sol·licitat informació sobre activitats culturals i esportives, artesania i oci.
Renovació de la “Q de Qualitat”
Tota l’oferta turística d’Ontinyent a la XXXVI Fira de Turisme FITUR que es desenvoluparà la propera setmana a Madrid, al marc de l’estand del del patronat provincial València, Terra i Mar de la Diputació de València, dedicat al producte turístic d’interior. Allí la regidora de Turisme rebrà el document de l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) pel qual es renova la “Q” de qualitat a la Tourist Info d’Ontinyent, en base a un informe auditor al qual l’ICTE incideix en alguns aspectes concrets com a especialment positius.
És el cas de la informació i acollida als visitants, la gestió de la documentació i registres del sistema de qualitat i la gestió de les xarxes socials, establint un protocol d’atenció no presencial als missatges de petició d’informació que es considera “innovador, i una millora a l’atenció oferida en aquest canal cada volta més demanat”. A més a més es destaca la Guia Virtual d’Ontinyent elaborada a través de la Diputació de València.
Sayo Gandia explicava que “des del Govern d’Ontinyent anem a seguir treballant i planificant accions per promoure el turisme com un motor més de l’economia local, posant en valor cada volta més els nostres atractius culturals, paisatgístics, industrials i gastronòmics”, concloïa la regidora.