El ple rebutja la proposta del PP de destinar el superàvit als bancs i no a les persones
El plenari de l’Ajuntament d’Ontinyent aprovava definitivament la modificació de crèdit que permetrà invertir la major part del superàvit de 1’2 milions d’euros obtingut en 2012 en generar activitat econòmica i millores a la ciutat. Aquesta aprovació es produeix amb els vots a favor del Govern d’Ontinyent (conformat per PSPV-PSOE i COMPROMÍS) i també d’Esquerra Unida, i el vot en contra del Partit Popular, que havia presentat un recurs per tal que el superàvit es destinara íntegrament a pagar deute bancari.
El regidor d’Hisenda, Josep Francés, presentava per a la seua aprovació un punt del que va dir que “és important pel fer que en una època com l’actual, una administració com la nostra puga aconseguir un superàvit important i puga gastar-ho en invertir en la societat del qual l’ha obtingut. Ojalà la Generalitat Valenciana o el Govern Central tingueren superàvit i pugueren gastar-lo en els ciutadans”.
Cal recordar que entre les accions a les quals el Govern d’Ontinyent pretén destinar el superàvit està el retorn del reten de la Policia Local al casc urbà; l’adaptació de l’edifici de l’antic ajuntament per fer-lo accesible; la posada en marxa d’ajudes a particulars per a rehabilitar cases del casc antic; la posada en marxa de l’Alberg Perú o del Pla d’Ocupació promogut per la Generalitat Valenciana i la Diputació, “invertint en la gent i en millorar Ontinyent”.
La portaveu socialista Rebeca Torró lamentava que una proposta com aquesta “vullga ser entrebancada pel PP, que no sabem quin tipus d’oposició fan des que li feren el colp d’Estat a Lina Insa. Primer es posen al costat dels propietaris dels terrenys de l’hospital, i ara anteposen l’interès dels bancs al de les persones, apel·lant a un principi de legalitat del que es posen al costat només quan els interessa”. En aquest sentit, Torró recordava que durant els seus 4 anys de Govern “el PP incomplia sistemàticament la llei a l’aprovar els pressuposts fora dels terminis legals i sempre amb forats pressupostaris”.
Des d’Esquerra Unida, el seu portaveu Manuel Ruiz es congratulava “de que després de 4 anys de dèficits a l’etapa del PP ens trobem davant una gestió correcta, que degut als esforços que s’han fet i al consens en l’elaboració dels pressupostos, permeta haber obtingut un superàvit que puga anar a inversió productiva i no als bancs. La identificació de les prioritats ha estat encertada”, assenyalava.
Des del PP va intervindre al torn de paraula el regidor José Luis Climent, qui va posar en dubte el recolzament del Govern d’Ontinyent a l’estat de dret i va apostar “per l’estricte compliment de la legalitat”. L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, va lamentar la contradicció del PP “que per una banda demana un pla d’ocupació i per altre vota en contra de destinar un estalvi obtingut per l’esforç col·lectiu puga anar a les persones”, assenyalant a Climent que “està be que ens done lliçons d’economia, però les podria haver donat al seu govern, que tancava els pressupostos amb dèficit, gastava més del que ingressava i incrementava el deute any rere any”.
Cal recordar que el propi Jorge Rodríguez va defensar el passat mes de gener a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que el superàvit dels ajuntaments d’Espanya es puguera destinar a generar ocupació, i que en abril el propi ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va confirmar que anava a modificar-se la Llei d’Estabilitat Pressupostària per tal que els municipis que havien fet bé el seu treball pugueren reinvertir el superàvit en inversions per beneficiar els ciutadans, una modificació que a hores d’ara encara no s’ha fet efectiva, impedint que es puga prendre enguany esta mesura de seguir esperant la seua oficialització.