Entitats socials del municipi fan una crida a la mobilització contra la reforma de la Llei de Bases de Règim Local
La ciutadania s’ha de mobilitzar contra “l’atemptat” que suposaria la Reforma de la Llei de Bases de Règim Local que planteja el Govern Central. Aquest és el missatge del manifest signat per nombroses associacions pertanyents al Consell de Benestar Social d’Ontinyent amb el que es tancaven les II Jornades sobre Vigència de l’Estat del Benestar, un manifest que alerta d’una reforma que, apunten en l’escrit, suposa “un dels atacs més durs al model de benestar i convivència que s’ha produït a la democràcia”.
Entitats socials com AMO (diversitat funcional), ADIEM (malalts mentals), AMCO (malalts crònics), AFAO (malalts d’Alzhèimer), AMCA (malalts cardíacs), AMFO (malalts de Fibromiàlgia) o Creu Roja, entre d’altres, subscriuen aquest manifest, que recull el sentit del discurs que fera l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, al plenari del 9 d’octubre on advertia de la necessitat de “rebel·lar-se” davant la reforma plantejada pel Govern Central: “som els ajuntaments, l’administració més propera al ciutadà, la que coneix de manera directa els seus problemes i necessitats, és absolutament vital que davant esta reforma els valencians defensem amb ungles i dents l’Estat Social, l’Estat de Benestar”.
El regidor de Política Social, Manuel Ruiz, explicava que el manifest subscrit ara pels diversos col·lectius es portarà a través del propi Consell fins al plenari, on s’espera comptar amb el recolzament dels quatre grups polítics representats. El regidor, que feia balanç de les Jornades sobre Vigencia de l’Estat de Benestar acompanyat del tècnic de Benestar Social, Miguel Colorado, valorava positivament la implicació dels col·lectius ciutadans davant les retallades de drets socials que s’estan produïnt, però reclamant una major participació de la ciutadania en general: “que no esperen que soles des de les administracions es detinguen estes retallades, perquè és imprescindible la participació i mobilització social”, reclamava.
Miguel Colorado advertia que la nova llei “anularà el paper dels municipis de menys de 20.000 habitats, i la resta de municipis, en este cas Ontinyent, veurà reduïda l’atenció a la valoració, avaluació i informació de situacions de necessitat social i l’atenció immediata a persones en situació de risc social”. El conjunt de La Vall d’Albaida suposa uns 90.000 habitants “i la desaparició dels equips de Serveis Socials conforme ho coneguem fins ara dels Ajuntaments afectarà a tota la població”.
Els professionals del sector adverteixen de la gravetat de reduir l’atenció social a les persones “i que pugnen desaparèixer equips d’atenció o els que hi ha, convertir-se en simples oficines de derivació, i reduir l’atenció a pur assistencialisme”. La reforma afectaria programes com l’Escola de Mares, els Espais Familiars, l’Escola de Iaios/iaies acollidors/es, l’atenció mitjançant el Servei Especialitzat d’Atenció a les Famílies, el Servei Especialitzat d’Atenció a persones amb Addicions o l’Hort Social, entre d’altres.