Ontinyent presenta uns pressupostos que seguiran reduint deute

Es destinen 400.000 euros a pagar el tractament de residus de 2014 i evitar així que el COR cobre el rebut als veïns

“Realistes, eficients, solvents i socials”. Així es definia des del Govern d’Ontinyent els pressupostos per a 2015 presentats en roda de premsa per l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i els regidors d’Hisenda i Política Social, Joan Gilabert i Paula García. Un projecte de pressupostos que tots ells coincidien en destacar com a “fruit d’una bona sintonia que ens permet presentar-lo en novembre, amb tot un mes per davant per exposar-ho al debat públic en temps i forma”, destacaven.

Uns pressupostos que serviran per acumular una rebaixa de 9 milions al deute bancari i un augment del 77% a les ajudes socials al període 2011-2015 (de 290.000 a 515.000 euros); destinaran 1’7 milions d’euros al foment de l’ocupació i 400.000 euros a pagar el tractament de residus de 2014 i evitar així que el COR cobre esta quantitat als veïns. A més a més s’assoleix una reducció de la despesa anual en interessos de 500.000 respecte a 2010; i fins a 525.000 euros seran gestionats de manera participativa pels veïns a través dels consells i de la II edició de “Ontinyent Participa”, i tot sense incrementar la pressió fiscal per damunt de l’IPC.

Pinzellades d’uns comptes dels que Jorge Rodríguez, posava de relleu que “donen continuïtat als pilars bàsics de la nostra gestió des del principi: parteixen d’una gestió eficient per a poder reduir deute, impulsar la promoció econòmica i la cobertura social, tot fomentant la transparència i la participació ciutadana”, destacava.

El regidor d’Hisenda, Joan Gilabert, incidia en què “en temps difícils tenim les idees clares. Per això, enlloc de fer uns pressupostos electoralistes, apostem per l’estabilitat i la continuïtat d’una política pressupostaria que ens està donant bons resultats”.

Gilabert destacava que es manté l’esforç pressupostari en polítiques socials, com demostra l’augment en 60.000 euros de les subvencions de l’IBI i en altres 60.000 a les ajudes de primera necessitat; es manté l’aposta pel foment de polítiques de promoció econòmica que fomenten nova activitat i s’aposta per defensar el Pla de minimització de residus de la Vall d’Albaida: “no volem que els ciutadans paguen mateix pel mateix servei, i per això es fa un esforç per quadrar la comptabilitat municipal assumint el pagament directe des de l’ajuntament de 404.000 euros al Consorci de Residus pel tractament de 2014”.

Questions com aquesta, la reducció en 2’3 milions d’euros del deute bancari (que en 2015 quedarà en 11,3 milions d’euros, front als 20 que es va trobar el Govern d’Ontinyent en 2011), “s’aconsegueixen amb treball per assolir abans, per exemple, una reducció de la partida de personal de prop d’1 milió d’euros i de 0’5 milions a les despeses en interessos respecte a 2010”, assenyalava. Altres xifres que es mostraven a la roda de premsa era l’estalvi assolit al període 2011-2015 en partides com els arrendaments (-129.700 euros); vestuari del personal (-37.700); telefonia (-39.000); renting de vehicles (-24.400); correspondència (-100.000) o assegurances (-67.200).

La regidora de Política Social i Ciutadania, Paula García, destacava alguns aspectes “que demostren el marcat caràcter social d’aquest pressupost”, entre ells la continuïtat al pioner programa de renda de suport social que servirà no sols per atendre econòmica 12 famílies, sinó a més fer d’elles un seguiment d’aspectes com la integració o l’escolarització dels menors; o la novetat d’un canvi a les beques de llibre, menjador i escoletes infantils: les noves “ajudes de suport socioeducatiu” contemplen un augment de 99.000 a 130.000 euros a aquest concepte, tot fomentant que els propis centres puguen determinar les necessitats existents de material escolar perquè tots exercisquen el seu dret a l’educació en condicions d’igualtat”.

Quant a la participació ciutadana, destaca la segona edició de la iniciativa “Ontinyent Participa”, que augmenta de 350.000 a 375.000 euros els diners per a inversions que podran prioritzar directament els ciutadans a través d’esta iniciativa. Aquesta xifra, sumada als diners que gestionaran entitats com el Consell Local de la Joventut i el Consell Econòmic i Social, permet arribar a un total de 525.000 euros gestionats a través de la participació dels ciutadans.

L’alcalde destacava agraïa als 3 partits que donen suport al Govern d’Ontinyent el treball i la capacitat de diàleg mostrada “per fer possible un canvi a les formes, una regeneració democràtica que hui es plasma en dos aspectes: el propi procés d’elaboració del pressupost, i la capacitat executiva que tindran de manera directa els veïns i veïnes sobre un pressupost que tindran al seu abast a la web municipal des d’aquest mateix divendres”.

La proposta es remetrà als diferents consells de participació, i es podran fer aportacions i esmenes a la mateixa fins al divendres 12 de desembre al correu electrònic economia.ontinyent@cv.gva.es . Dimarts, 16 de desembre, es convocarà un Consell de Ciutat obert on es presentarà i debatrà els pressupostos amb la ciutadania.