Novetlè acull el cicle musical “Vernissa en Viu”

Salvador Bolufer iniciarà un programa que clouran Elies Barberà i Pep Gimeno “Botifarra”

Per tercer any consecutiu, Novetlè acollirà el cicle musical d’estiu “Vernissa en Viu”. Es tracta d’un festival accessible i obert a tot el món, que combina música, teatre i gastronomia. La iniciativa s’ha consolidat en el panorama cultural de la comarca com una clara aposta per la música valenciana actual. Es demostra així que és possible organitzar un festival estiuenc de qualitat comptant amb els nostres músics i promovent la música en valencià. Seran quatre nits de dijous durant els mesos de juliol i agost, on es podrà gaudir d’una programació variada, on la música serà la protagonista però també on el teatre va guanyant espai a poc a poc.

Un cicle heterogeni en quant a estils, amb el fil conductor de la música feta per músics de la nostra terra. El cicle s’iniciarà el proper dijous 19 de juliol amb l’espectacle “El cantar de la burrera”, de Salvador Bolufer. Aquest espectacle està basat en el disc homònim de l’autor de Pego. És tracta d’un recital de poesia satírica teatralitzada a càrrec de Bolufer, qui pujarà a l’escenari acompanyat per Cristina Martí a la guitarra i per Enric Murillo al piano. Bolufer és un autèntic trobador que ha composat nombroses creacions per a activitats teatrals, musicals, radiofòniques i televisives. Els seus treballs han abastat diversos reconeixements, com ara el Premi Notable de l’any 2001 atorgat per la Cadena Ser o el Premi Esteve Victòria de poesia de la revista Pensat i Fet.

Dijous 26 de juliol és la nit reservada per al jazz, amb l’actuació de Jazz Trío. És un conjunt de músics format pel xativí Pau Ortolà, per Felip Santandreu i per Paul Evans, acompanyats, en aquesta ocasió, per la vocalista Neus Ferri. Pau Ortolà, pianista i Felip Santandreu, bateria, són dos joves músics valencians de reconegut prestigi que conjuminen el jazz més contemporani amb composicions pròpies. Fan una música que explora les seues capacitats interpretatives a la recerca d’un so i d’un repertori propis, on s’esborren les fronteres entre latin jazz, fussion i rock. Han actuat en nombrosos clubs i festivals de jazz, com ara Calle 54, de Madrid; Jazz Além Tejo, en Portugal o el Festival de Jazz del Palau de la Música de Valencia. Per la seua banda, Paul Evans va estudiar amb alguns dels més importants professors de trompeta, incloent Ray Simmons i Ray Allen. Paul Evans es va instal·lar a Espanya en 2000, i aleshores es va introduir veritablement en el món del jazz, tocant amb llegendes com Eric Delaney, Denis Lotus i Mike Smith. En el 2003 Paul s’integrà en l’escena jazzística espanyola actuant amb músics com Joan Soler, Perico Sambeat, Ximo Tébar, Ramón Cardo, Jesús Santandreu, entre altres. Paul es amplament reconegut pel seu lirisme i pel seu sòlid so. Per últim, Neus Ferri és una jove alcoiana, posseïdora d’una veu atenuant, amb la qual ha interpretat jazz, soul i blues. Neus, qui ha estat escollida per a gravar amb Soledad Giménez, compagina la seua faceta interpretativa amb l’artística com a compositora de la companyia Contraseña Records.

El Dijous 2 d’agost actuaran “Los chicos del swing”. És una jove formació que interpreta cançons que recorden la música jazz dels anys 30 i 40. Tots els components del grup comparteixen la seua passió pel swing. A més incorporen al repertori alguns temes dixieland i swing manouche. Han realitzat diverses actuacions. En l’auditori de Rotglà en dues ocasions, una d’elles en el marc de la Trobada d’Escoles en Valencià. També han actuat en alguns locals al llarg de la nostra comarca. El grup està format per Màxim Climent, a la bateria; Paco Egea, al baix; Óscar Vila, a la guitarra i al banjo; Santi Llopis, al clarinet i al violí i Paula Climent, veu i saxo tenor. Tots ells són professionals de la música en diferents àmbits.

El programa clourà dijous 9 d’agost amb la representació de l’espectacle «Paella amb Botifarra», a càrrec de Teatre de l’Enjòlit. De les ganes de compartir escenari entre un actor –Elies Barberà- i un cantant –Pep Gimeno Botifarra-, naix la idea de crear un espectacle únic, original i inèdit als escenaris valencians -musicals i teatrals-. Imaginem el moment gustós d’una sobretaula compartida per cinc comensals, cinc amics disposats a xerrar, a contar històries, a cantar i a convertir en històries les anècdotes més inversemblants. Aniran succeint-se les dites i els refranys, els jocs de paraules, la improvisació d’una versada o la interpretació d’una cançó o d’un romanç que tenen a veure amb el menjar i amb el procés de guisar una paella –perquè l’espectacle comença i acaba mentre es cuina una paella en directe-: tot, per tant, material provinent de la tradició oral i la tradició culinària. Enmig d’aquest devessall de paraules i cant, l’espectador assistirà com un voyeur que participa del plaer d’aquests comensals que té ben a la vora. Música i cultura popular servida per un cuiner de paelles –el valencià Joan Alfred Mengual- tres grans músics -el dream team de la música tradicional: Carles Belda, Marcel Caselles i Pep Gimeno Botifarra- que, junts i per primera vegada, comparteixen l’escenari amb Elies Barberà i Marta Montiel, de la companyia Teatre de l’Enjòlit.

El cicle musical «Vernissa en Viu» tindrà lloc al Poliesportiu de Novetlè. La entrada és gratuïta. Com d’habitud, s’ofereix la possibilitat d’assistir als sopars o a l’actuació indistintament. Els sopars se celebraran a les 21’30 hores mentre que les actuacions musicals tindran lloc a partir de les 23 hores. El cicle «Vernissa en Viu» ha estat possible gràcies al patrocini de les empreses Vinos Llopis, Mucarmy, Talleres Santa Clara, Baño-Orbezo, S.L.; Portal del Caroig, Carbónica Setabense, Gráficas Tormo, Coca Cola, Restaurante Moncho, TSI tecnología y soluciones industriales, Castro Borras, Pollos Planes y Seguros Generali.