Xà tiva, 24/12/2010 – Laura M. Ibáñez, periodista
No hi ha altra lletra que puga tindre més protagonisme en estos dies. N de NADAL. Xiquets amb el seus nous regals; cases plenes de gent
tota la famÃlia reunida al voltant d’un bon putxero, torrons i dolços de mil-i-un sabors, nadaletes, panderetes, la Misa del Gall, Raphael cantant per “Nochebuenaâ€, sopars de cap d’any, raïm, campanades, el primer anunci de l’any, el concert d’Any Nou
Almenys estes són les estampes més tÃpiques i tòpiques del Nadal.
Però hi ha altra cara nadalenca que l’altre dia es reflectia a REC un programa de la ja quasi desapareguda CNN+ i on s’assenyalava l’importantÃssim paper social actual de l’Esglèsia católica. Per a molts la crÃtica fà cil –jeraquia eclesiástica, normes atà viques, etc- és la única que l’Esglèsia mereix, però a mi m’agradaria posar en valor la gegantesca tasca desenvolupada en un temps de crisi com el que patim actualment per una part de la comunitat católica mitjançant els menjadors socials i cases d’ajuda. I és eixa cara de la moneda del catolicisme la que menys es converteix en noticia. Perquè les bones notÃcies no sempre ho són, malauradament.
La crisi ha provocat un important canvi al perfil dels que nutreixen les files de l’anomenada “cua de la vergonya†a les portes de les cases de caritat. Qualsevol podriem vore’ns a la terrible escena de “demanar†a un menjador social. Més d’un milió de persones ocupen a diari els menjadors socials de l’Esglèsia a Espanya, on creences, conviccions i religions desapareixen quan la fam apreta. Assistim impotents a la creació d’un nou estament social, els “nous pobres†pertanyents a famÃlies de classe mitjana en situación crÃtica.
Les xifres estadÃstiques són alarmants. Una de cada quatre famÃlies té problemas per a pagar l’hipoteca. El 20‘8% de la población està per davall del nivell de pobresa. Però què significa ser pobre. Segons l’INE pobre és aquella persona que cobra menys del 60% de la mitjana estimada en 6.800 euros a l’any i 586 euros al mes. I el futur immediat no pinta massa millor. 2011 encara serà pitjor.
Front a estes dades, fa uns dies l’advocat i fundador de Garrigues Walker declarava a la cadena SER que tota situació de crisi és “apassionant†i ofereix moltes oportunitats. Potser tinga raó però
jo el convidaria a que passara el dia de Nadal a un menjador social
Tal volta la seua -al meu parer ‘frÃvola’- “debilitat†per la crisi
canvie.
Encara i amb tot estic d’acord amb GW a una cosa, podem i debem viure, no ja amb ulls al futur, sino el present amb sensacions noves, canviades. Disfrutant i gaudint de detalls que tal volta la crisi ens ha fet reprendre de nou.
Bon Nadal!
Bon Nadal a tu també,
has tornat a encertar. Jo li done un + als menjador socials i a l’Esglesia Catòlica en eixa tasca, i un – a la gent que a pesar de la crisi i d’una economia precària continua comprant coses innecesàries i de manera compulsiva sense adonar-se’n de que els Nadals no són els regals i la roba cara o l’època de cremar la paga extra per a donar a entendre als veïns que els diners no són cap problema…
Però clar, si pense amb el circ en que s’han convertit el Bateig, la Comunió o la Pasqua (o millor dit, el circ que s’ha montat al voltant) no sé de que m’extranye amb els Nadals.