Montesa revisa els valors cadastrals i els veïns tindran que pagar més contribució

MontesaEls veïns de Montesa estan rebent ja les notificacions d’actualització dels valors cadastrals dels seus immobles urbans i rústics. La darrera actualització data de l’any 1994, i ara, després de setze anys i amb els efectes de l’augment del preu de l’habitatge als darrers anys, es nota un fort increment dels valors cadastrals que repercuteix directament en l’Impost de Bens Immobles (I.B.I.) que cal pagar anualment a L’Ajuntament.

Des de el col·lectiu local del BLOC, veuen excessiu el temps que ha tardat el Cadastre en actualitzar-se i massa mostres (el 60%) amb preus de mercat per damunt del predominant al poble en els temps de crisi que vivim des de 2008 i possiblement fins 2016 o més com asseguren alguns experts. En este context, l’Ajuntament de Montesa ha permès que la Gerència Regional del Cadastre agarre tres de les cinc mostres significatives amb valors de mercat superior als 120.000 € i fins els 500.000 €.

El BLOC també discrepa de la delimitació de les zones de valor feta al casc antic, des de La Covalera i El Ravalet fins La Plaça i el Portal de Bonaire que les iguala als nous carrers de l’avinguda Silverio Perfecto. Fent un passeig pel poble s’aprecia ràpidament que l’accessibilitat i amplada de tots els carrers del casc antic és molt més reduïda que els nous carrers rectilinis de la part baixa del poble. Este fet diferenciador reclamat per l’oposició a l’ajuntament, tampoc s’arreplega a la Ponència de Valors aprovada només amb els vots del PP en un ple de caràcter Extraordinari i Urgent, celebrat el passat mes de Maig, sense donar un temps raonable per al seu estudi. Per al col·lectiu del BLOC és injust que només una part del casc antic tinga valors de repercussió reduït i la resta dels carrers estrets i amb forta costera es valoren igual que els nous carrers de l’entrada al poble, el triple d’amples, amb fàcil aparcament i possibilitat de tindre grans magatzems.

Respecte el gravamen que aplica l’Ajuntament als nous valors cadastrals, cal indicar que s’ha reduït en tres centèsimes passant de 0’65 a 0’62, però, esta rebaixa potser insuficient i no compensa l’increment del valor cadastral que repercutirà considerablement any rere any sobre el rebut de l’IBI a pagar pels contribuents.

El regidor valencianista, Otili Ortiz, recordant que el gravamen urbà aplicat l’any 2003 era del 0’55, ha reclamat una rebaixa superior a la fixada del 0’62, per poder compensar així el fort impacte de la revisió cadastral. Però l’alcalde s’ha negat, contradient així la teoria del seu propi partit de no pujar els impostos.