Moixent presenta el llibre «Llegendes de la Costera»

Una part de les històries prové de la tradició popular oralLa Biblioteca Municipal de Moixent ha presentat un volum de 160 pàgines titolat «Llegendes de la Costera», número 3 de la col·lecció Conéixer la Costera. L’acte ha comptat mb l’assistència del Regidor d’Educació, José Luis Ortiz, el president de l’Associació d’Amics de la Costera, Ximo Corts, i un dels autos, Josep Vicent Martínez. La publicació, coordinada pels professors Josep Vicent Martínez i Maria Josep Juan, i editada per l’Associació d’Amics de la Costera, recull diverses llegendes de la comarca, algunes molt conegudes. Una llegenda és una narració oral o escrita, d’aparença més o menys històrica, que compta amb elements imaginatius o mitològics. Els relats, escrits por vint autors, procedeixen de les tradicions orals i escrites.

Com expliquen els coordinadors al seu pròleg, una part de les històries prové de la tradició popular oral, que era la base del volum de rondalles populars «Conte contat» publicat també per Amics de la Costera en 1999. L’altra part dels relats té el seu origen en estudis escrits. Totes les llegendes estan ambientades en pobles i espais geogràfics de la Costera, i datades en èpoques concretes: els inicis de l’era cristiana, els temps de la conquista de Jaume I, l’època medieval i les etapes posteriors fins a finals del segle XIX. Els textos reflecteixen la diversitat de procedències i d’estils narratius dels seus autors.

L’apartat de paisatges inclou històries, moltes d’elles màgiques i extraordinàries, relacionades amb la toponímia, bé que algunes tenen protagonistes sobrenaturals: dones d’aigua, encantades, dimonis o bruixes. A la secció de personatges es recullen relats que tenen com actants principals figures històriques molt conegudes, que el temps i la tradició han mitificat: el rei Jaume I, els papes Borja, Sant Vicent Ferrer, el comte d’Urgell… També apareixen les històries de personatges marginals com els roders Camot o Galima. El capítol referit a la religió conté narracions en què té un paper determinant la idea de prodigi, d’intervenció sobrenatural o, en algun cas, de milacre. Són protagonistes destacades les imatges de Crist, la Mare de Déu o els sants. Finalment hi ha les històries relacionades amb algun element arquitectònic, sovint desaparegut.

Com és tradicional en les publicacions d’Amics de la Costera, el llibre cuida molt la part gràfica. En aquesta ocasió, les il·lustracions són obra de cinc fotògrafs d’AFSA. Les seues imatges formen una selecció de geografies a mig camí entre la realitat i el somni, un conjunt de retaules i decorats per a sants, reis i verges, caixes escèniques per a gestes improbables, espectres de princeses, cavallers i roders… S’han utilitzat tècniques i estils diversos: fotografies digitals, imatges sortides de negatius positivats sobre paper, vinyetatges, fotos en color, fotos en blanc i negre, imatges d’alta definició, imatges amb efecte flou, virats… Els fotògrafs han tractat d‘aportar punts de vista inusitats sobre una realitat que, tot i passar desapercebuda per a molts estadants, forma part del nostre entorn més immediat.

Les intencions últimes d’imatges i textos són diverses: el gaudi estètic, l’entreteniment, la reflexió sobre el nostre ésser col·lectiu, la rememoració d’un món físic i social a punt de desaparèixer. El volum servirà per a continuar la tasca de recuperació, conservació i divulgació del patrimoni cultural, lingüístic i literari.