Moció de Compromís per rebutjar la llibertat d’horaris comercials

També s’oposen a la Llei de Bases

El grup municipal Compromís de l’Ajuntament de Xàtiva ha presentat tres mocions que hauran de ser debatudes en el ple de hui. En la primera es demana el rebuig a la Llei de Bases que està elaborant el govern de Mariano Rajoy i que segons afirmen des de la formació «suposarà un atac als principis de l’autonomia local». En la moció s’argumenta que «amb l’excusa de l’estalvi i de les retallades, es torna a un model d’administració provincial i provincianista, es potència la gestió indirecta i la privatització de l’Administració Local i s’allunya la gestió local dels seus principals usuaris, els ciutadans i ciutadanes».

La moció també demana l’elaboració d’un informe en el qual s’indique l’abast que tindria sobre tots els àmbits de la gestió municipal l’aplicació d’aquesta proposta, que la portaveu de Compromís, Cristina Suñer, ha qualificat de “recentralitzadora”, a la vegada que ha recordat que “aquesta llei pot suposar la desaparició de molts serveis que actualment es presten a nivell municipal. Empodera les diputacions, moltes de les quals tenen un funcionament arbitrari, partidista i poc transparent democràticament. Ataca els principis de proximitat i participació de la ciutadania, desenvolupats a la Llei de Bases de Règim Local. És demagògica i anecdòtica quant als salaris dels alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores, menyspreant la seua llavor i el seu paper com a representants elegits democràticament de forma directa”, ha dit.

A la segona moció, el grup s’oposa a la llibertat d’horaris comercials que va aprovar el govern de Rajoy i que ja s’ha posat en marxa en algunes zones de València capital, les més comercials, a més de les seues rodalies. Segons la regidora, aquesta llibertat “posa en desavantatge els comerços de la nostra ciutat, especialment els xicotets i mitjans que ja han sofert la proliferació de centres comercials i ara poden veure com els nostres veïns o els dels pobles de la rodalia que acostumen a comprar en Xàtiva poden canviar els seus costums i acudir a la capital a comprar en dia festiu”. En la moció, a més del rebuig d’aquesta llei per l’atac que suposa al comerç tradicional, així com als drets de les treballadores i treballadors de les grans superfícies, es demana la creació d’una «comissió formada per tots el partits amb representació a l’Ajuntament i per les organitzacions empresarials i sindicals que representen el sector, per tal de desenvolupar les accions necessàries en quan a horaris i altres mesures, amb l’objectiu de coordinar esforços per potenciar el comerç local».

Finalment, el grup municipal també ha presentat una moció a instàncies d’Amics del Poble Sahrauí en la qual es condemna la detenció, tortura i posterior judici militar i condemna a 24 presos sahrauís detinguts en 2010 després del desmantellament el campament de Gdeim Izik. I es demana el seu alliberament seguint el mandat del Parlament Europeu, així com una solució pacífica al conflicte d’una vegada per totes.