Més de cent persones es donen cita a la Romeria a l’ermita del Puig

Els assistents reivindiquen la restauració definitiva de la construcció gòtica del segle XIV

Un any més la plataforma «Salvem el Puig» va convocar la XVIII edició de la Romeria a l’ermita del Puig, un esdeveniment que va tindre lloc ahir diumenge i al que van participar més de cent persones. Es tracta d’una romeria que serveix «per reivindicar la definitiva restauració de l’ermita gòtica del segle XIV que l’encimbella», va afirmar el president de la plataforma, Francesc Úbeda.

L’eixida es va establir a les nou del matí a la plaça de bous de Xàtiva. En aquest punt es van repartir les canyes que tant faciliten la pujada i la baixada a la muntanya. Cal dir que aquesta iniciativa iniciativa està recolzada per diferents col.lectius: Associació Amics de la Costera de Xàtiva, la Sènia de Lloc Nou d’en Fenollet, Centre Excursionista de Xàtiva, parròquia de sant Pere, Associació Cultural 9 d’Octubre del Genovés i Gent de la Torre d’en Lloris.

Una vegada van arribar a l’ermita, els participants van esmorzar i l’organització va repartir mistela i mona. Va ser una romeria molt animada, el bon oratge va fer que moltes persones s’animaren a participar. A més, la jornada va estar amenitzada pels sons del tabalet i la dolçaina. Destacar que l’Associació 9 d’Octubre de Genovés va ser l’encarregada enguany de llegir el manifest oficial.

Des de l’organització destaquen que mitjançant la conscienciació ciutadana s’ha aconseguit «pressionar a les autoritats per tal que actuen a fi d’impedir la desfeta d’aquest símbol del nostre patrimoni artístic i cultural. En aquests moments l’edifici sembla consolidat en la seua major part, ara cal demandar que el monument siga recuperat en els seus elements arquitectònics i artístics més específics i així poder gaudir de la seua bellesa gòtica».

Úbeda va remarcar que «es pot contemplar bastant progrés en les actuacions dutes a termes en l’ermita, però de vegades eixes obres són molt dilatades en el temps, cal que l’espenta per recuperar el temple siga definitiva y decidida».

A la romeria, que es celebra ja des de fa 18 anys, van estar presents diferents representants polítics del Consistori de Xàtiva, com els regidors del PSPV, EU i Compromís, Roger Cerdà, Miquel Lorente i Cristina Suñer, respectivament.

En aquest sentit, Lorente va criticar la «falta de voluntat política del PP per tal de recuperar aquesta emblemàtica ermita». D’altra banda, Cerdà va recordar que hi ha un pressupost de 40.000 euros anuals per recuperar la construcció, «però el ritme de les obres és molt lent, per això reclamem més rapidesa i més pressupost per recuperar el nostre patrimoni».

[nggallery id=552]