Més de 350 dones participen a l’encontre Xateba 2015 celebrat a Xàtiva

Marcela Lagarde, va impartir la conferència central de la jornada “Temps d’Igualtat. Temps de sororitat”

L’antropòloga Marcela Lagarde va comparèixer ahir a migdia per tal de fer una valoració de la jornada “Temps d’Igualtat. Temps de sororitat”, que va donar forma a l’encontre Xateba 2015, celebrat diumenge a Sant Domènec amb la participació de més de 350 persones. Lagarde, qui va impartir la conferència central, ha estat acompanyada per l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; per la regidora de Dona i Igualtat, Francesca Chapí i per la presidenta de Xateba, Fina Garcia.

L’alcalde ha agraït a Lagarde la seua presència a la jornada i ha destacat la gran participació que va assolir la trobada de diumenge. Cerdà ha posat de relleu que “els moviments a favor de la igualtat tenen cada vegada més força a Xàtiva. El nostre compromís és posar en marxa les propostes del Manifest per una Ciutat Violeta al llarg de la legislatura. Primer hem de conscienciar a la ciutadania contra la violència masclista i, després, des de les institucions públiques, hem de prestar tot el nostre recolzament per reduir al màxim el seu impacte”.

Marcela Lagarde s’ha mostrat agraïda pels resultats de l’encontre Xateba. Segons aquesta prestigiosa figura del feminisme internacional, “la legislació espanyola ha suposat una gran passa endavant, però la seua aplicació no és matemàtica. Cal alfabetitzar en polítiques de gènere a jutges, funcionaris, policies i polítics i disposar recursos prioritaris per lluitar contra la violència de gènere”.

Malgrat tot, Lagarde ha destacat aspectes positius. Com ara, que, al seu parer, “la llei espanyola és la millor de tota Iberoamèrica en matèria de mesures de protecció de dones que denuncien casos de maltractament. Gràcies d’aquestes mesures s’ha salvat la vida d’un milió de dones. Aleshores, sí que sabem quines són les mesures a aplicar. També és fonamental que les institucions desenvolupen principis de governança amb perspectiva de gènere”. L’antropòloga, després de tenir un record cap a Carmen Alborch -qui va introduir la conferència de la mexicana-, ha conclòs que “jo forme part d’una ona violeta que s’alça per a dir que la violència de gènere és construïda, que la podem enfrontar i que sabem com s’origina”.

Per la seua banda, la regidora Francesca Chapí ha esmentat a Marcela Lagarde i a Coto Talens com a “motors de reflexions que s’han de transformar en compromisos reals”. Chapí ha comentat que gràcies a la jornada d’ahir, “les dones ens hem sentit visibilitzades. S’ha palesat l’empoderament com a forma de participació directa en la política”. La regidora ha agraït la participació desinteressada de totes les ponents de l’encontre.

Per últim, la presidenta de Xateba, Fina García, també va tenir unes paraules d’agraïment de cara a l’Ajuntament per la col·laboració en l’organització de l’acte. Segons García, “fem una valoració enormement positiva. A més és la primera vegada que l’alcalde de Xàtiva inaugura un dels nostres encontres. Ha suposat un repte molt important que hem tirat avant gràcies a treballar colze a colze amb l’Ajuntament, amb l’aposta decidida per la Xàtiva violeta i per la posada en marxa de pràctiques i ètiques feministes”.