Més de 100 persones en la inaguración de l’exposició “L’Olleria Poble de Coeters”

La mostra és l’avantsala de l’I Congrés de Foc Antic, Vila de L’Olleria

L’Olleria vivia ahir un acte emotiu i multitudinari, la inauguració de l’exposició “L’Olleria Poble de Coeters”, que és l’avantsala del plat fort, l’I Congrés de Foc Antic, vila de L’Olleria que se celebrarà divendres que ve 28, Dissabte 29 i Diumenge 30 d’Octubre.

L’acte va contar amb la presència del Subdirector General de Seguretat Pública i Formació de la Conselleria de Governació, Juan Carlos Valderrama, del Director d’Indústria i Energia de la Delegació del Govern en la C.V, Fernando Martínez Sotillos, el President de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, Filiberto Tortosa, la corporació municipal amb l’alcalde al capdavant, José Vidal, alcaldes i regidors de la comarca, membres de la Federació Valenciana d’Amics del Coet, membres de la Pirotècnia Nadal-Martí i nombroses personalitats i aficionats a la pólvora.
Així com nombrosos veïns de l’ Olleria que no van voler perdre’s este acte que tal com va remarcar el regidor de cultura, Jesús Engo i l’alcalde de l’Olleria, José Vidal és “un merescut homenatge a la nostra tradició coetera i als coeteros de l’ Olleria”.

L’acte va estar conduït per Jesús Engo obrint els parlaments, “un gran apassionat de la pólvora” així va presentar el regidor de cultura, a Juan García membre de la Federació Valenciana d’Amics del Coet, federació organitzadora juntament amb l’Ajuntament de l’exposició i del Congrés de la setmana que ve.
García explicava emocionat que “l’Olleria durant molts anys ha estat un gran poble de coeters i per això hui és un dia tan especial per a tots els veïns d’este municipi que estic segur, en una o altra mesura senten molt prop el món de la pólvora”.
Per la seua banda, Sotillos i Valderrama agraïen la invitació a la inauguració de l’exposició destacant la vistosidad i l’interessant de la mateixa.
I l’alcalde, que va tancar als parlaments, agraïa la implicació i el recolzament en el projecte “que hui ja és una realitat, a la Federació d’Amics del Coet, especialment a Juan García perquè junts hem pogut recuperar part de la nostra història i de les nostres tradicions així com el treball i l’interés en esta exposició i en el congrés de la setmana que ve, de la pirotècnia Nadal-Martí que és un digne representant del que en el seu moment va ser una indústria artesanal de gran esplendor en el nostre poble, la indústria de la pólvora”.

La sorpresa va arribar de la mà de la pirotècnia Nadal-Martí que va preparar una roda de color de focs d’artifici per a finalitzar els parlaments, desplegant-se al mateix temps un llenç de San Miguel.
Tot un espectacle que com va assegurar el regidor de cultura “és només un xocotet aperitiu del que estan preparant per a la clausura del Congrés Diumenge que ve 30 d’Octubre on podrem gaudir en la plaça de la Vila, d’una mascletá a escala a les dos de la vesprada i de l’al·legoria a San Francesc “Hermà Sol, germà lluna” a les vuit de la vesprada , les peces de la qual estan hui ací exposades”.

La inauguració va acabar amb el tradicional tall de cinta a càrrec de l’alcalde, i l’explicació als presents, per part de Juan García de les peces que es mostren en l’exposició entre les quals es troben fotografies antigues dels coeters de l’ Olleria, eines antiguíssimes per a l’elaboració de la pólvora, els masclets i altres productes pirotècnics com morters (peça anterior a l’actual mascletà) de més de cent anys, igualment es poden contemplar les peces de l’al·legoria del Diumenge entre les quals destaquem l’espectacular coloma, que tancarà l’impressionant espectacle de llum, foc i color que serà esta al·legoria.

Esta mostra, es podrà visitar durant la fira de L’Olleria en la Casa Santonja-Palau dels Marau de 18:00 a 20:00 hores contant amb l’explicació de Juan García i durant la setmana que ve, dilluns, dimecres, divendres i dissabte en el mateix horari, de 18:00 hores a 20:00 hores.