Més Algemesí: «L’aigua d’Algemesí, segons el Ministeri de Sanitat, no és apta per al consum humà»

Un dels objectius fundacional de MÉS ALGEMESÍ és el de treballar per treure a la llum pública i sotmetre a debat qüestions importants per a la ciutadania. I és que dissortadament els problemes quotidians solen quedar encobert pels grans projectes constructius (Mercat, reforma parc..) Al nostre entendre la política ha d’estar al servei dels ciutadans i ha de tenir per objectiu el millorar la vida dels ciutadans i de les ciutadanes. És per aixó que aquesta plataforma política considera que un tema primordial per a la propera legislatura, i que afecta a la qualitat de vida de tots els ciutadans i ciutadanes, voten a quin voten, és el de la qualitat de l’aigua potable.

Des de MÉS ALGEMESÍ no considerem acceptable, ni des del punt de vista sanitari ni administratiu, que en ple segle XXI l’aigua que arriba a les cases de la nostra ciutat no siga apta per al consum. No es tracta d’una opinió subjectiva. El Ministeri de Sanitat és l’encarregat de controlar la qualitat de l’aigua que bevem i té una pàgina web que t’informa de la qualitat de l’aigua de cada poble (http://sinac.msc.es/). Des de que s’ha constituït la nostra Plataforma hem estat seguint el tema, i en l’últim any totes les analises fetes ha donat com a resultat que l’aigua que consumim és NO APTA PER AL CONSUM HUMÀ, donat l’alt nivell de nitrats. En els darrers anys, tan sols esporàdicament apareix una anàlisi que la considere apta.

Queda dons clar que no es tracta d’un fet puntual, sinó d’un problema que s’arrossega des de fa anys i que cap de les administracions que han passat pel nostre ajuntament ha solucionat. I es tracta d’un problema greu, que afecta tota la població i que hauria d’estar al capdavant de les prioritats en l’acció govern dels responsables municipals. MÉS ALGEMESÍ prestarà atenció prioritària a aquesta qüestió i farà les gestions que siguen oportunes davant de totes les instàncies necessàries per donar aigua de qualitat en la propera legislatura.

Som conscients que aquest no és un problema de fàcil solució i que no depén únicament de l’Ajuntament. De tant en tant ens arriben notícies sobre unes obres per a millorar la qualitat de l’abastiment i poca cosa més La Generalitat després de deu anys treballant la qüestió no ha aconseguit, malgrat gastar 55 milions, portar aigua de qualitat a la Ribera, i aixó que pertanyem a la confederació hidrogràfica del Xuquer, un dels rius de millor qualitat de l’Estat. Resulta paradoxal que part de l’aigua que beu València, que sí que és totalment apta per al consum humà, siga del Xuquer –malgrat pertanyer a la conca hidrogràfica del Túria- mentre que nosaltres sembla que no tenim dret a ella.

Però el pitjor de tot, i que resulta inacceptable, és la manca d’informació per part de l’Ajuntament actual i anteriors. Molta gent sap que l’aigua d’Algemesí no és apta per al consum i, després de pagar la factura de l’aigua potable, ha d’anar al supermercat a comprar l’aigua que necessita per a beure (de mitja uns 300 euros anuals per familia). No obstant aixó, altres persones creuen que el problema no deu ser tan greu i usen l’aigua, fins i tot per a xiquets i ancians. Altres, sobretot la població nouvinguda, desconeixen totalment el problema.

Cal millorar la informació. L’Ajuntament, a través de la revista Berca, de la seua plana web o de qualsevol altre mitjà, hauria de ser el primer a informar regularment sobre els nivell de qualitat de l’aigua i advertir sobre els perills del seu consum. En primer lloc per raons sanitàries òbvies. Però també perquè la implicació de la ciutadania en els problemes que li afecten és imprescindible per a la seua solució. Els problemes relacionats amb l’aigua requereixen de la conscienciació i l’acció conjunta i solidària de tothom.

El primer que cal és informació. MÉS ALGEMESÍ inicia una campanya informativa per a situar el problema de l’aigua en el debat públic. És per aixó que aquest cap de setmana repartirem un full – 10.000 exemplar- per totes les cases de la població en el qual, a més de presentar al candidat i a la Plataforma, informarem a la ciutadania, donada la deixadesa de la Corporació Municipal, del problema i el convidarem a participar en el acte de recerca de propostes constructives per a la seua solució que realitzarem el proper 25 de febrer, a les 19:00 hores, a la biblioteca municipal.