Per Vicent X. Vila
Adaptar-se i millorar. Aquest és el camí que porta al futur, en general. I la UNED no és una excepció. Disculpeu que comence amb una simplificació tan darwinista d’una realitat molt més complexa, però sintetitza a la perfecció allò que pense que hem de fer davant un panorama que a diari ens intimida inevitablement. Els propis rectors de les universitats advertien fa uns mesos en un comunicat conjunt que les dificultats que vivim poden afectar greument la qualitat a l’educació, i sense ella perdrem una de les principals armes per eixir de la crisi: el coneixement.
Què podem fer els alumnes davant aquest repte? No quedar-nos al marge, participar en l’adaptació i la millora de la nostra universitat, de la nostra UNED. Una participació entesa no com una conducta que es puga mesurar o un simple comportament, sinó com un involucrar-se en accions que fructifiquen en garantir el compliment dels nostres drets i deures com a estudiants.
Durant dos anys al Consell d’Estudiants de València i al Consejo General de Estudiantes a Madrid, he pogut constatar la força dels estudiants quan treballem en equip. Hem col·laborat en la recuperació de la cafeteria a la UNED de València; hem lluitat per mantenir les dues setmanes d’exàmens; hem organitzat conferències, visites culturals, excursions, seminaris, competicions. Hem mantingut les classes d’accés, de llicenciatura i de grau en centres com el d’Ontinyent, i vam protestar a la UNED a Madrid per l’excessiva càrrega de treball del Màster del Professorat en relació al nombre de crèdits ECTS. Hem aconseguit reunir més de 200 signatures de suport i esperem aconseguir encara més per tenir més força.
Aquesta força emana de la unió, de la participació de moltes persones. Entre tots i totes podem millorar la UNED i adaptar-la als nous reptes. El consens, la cordialitat i el treball en equip han estat les constants en un treball que volem reprendre a partir d’accions concretes, amb un objectiu molt clar: facilitar i potenciar la participació. Us presente algunes.
Hem d’avançar les eleccions per a delegat de curs d’accés. Aquest és d’un any de durada, i no té sentit que el càrrec de delegat es faça oficial el 26 d’abril, quan ja el curs està pràcticament finalitzat. Hem de potenciar la comunicació entre tot l’alumnat de la UNED, i podem fer-ho habilitant un fòrum dins la plataforma aLF. Estar incomunicats no és efectiu, ni raonable, ni democràtic.
Els estudiants de secció (Facultats) no comptem amb subdelegat, mentre que aquest càrrec existeix en la figura de delegat de centre. Per això plantegem recuperar la figura de Subdelegat de facultat, que es va eliminar la passada legislatura. També pensem que és important reclamar la publicació en la web de la UNED de les Memòries de totes les titulacions. Tenim dret a llegir aquests documents, que són clau per al sistema de qualitat intern dels nostres estudis.
El sistema de Beques s’ha d’ajustar més al perfil de l’estudiant de la UNED. Normalment no podem matricular-nos d’un curs sencer com en la presencial i açò ens impedeix a accedir a les mateixes. Açò és molt important. I també ho és el mantenir les tutories en TOTS els centres associats, sobretot els més modests com el d’Ontinyent, la meua població. Entre d’altres.
Els estudiants tenim molts reptes per davant, per mantenir, renovar i millorar la UNED, com a eina en la que crec fermament a partir de la qual, també nosaltres, adaptar-nos al futur i millorar com a persones. Si penseu que les idees que us planteje poden ajudar en aquest objectiu, podeu votar-me com a delegat de centre a València i de Filosofia. Però en qualsevol cas, i per damunt de tot, us demane una cosa. No es quedeu al marge del vostre entorn. Participeu.
Vicent Xavier Vila
Llicenciat en Història per la UNED
Estudiant d’Història de l’Art i Antropologia per la UNED