L’Escola de Danses de Xàtiva celebra una folia

L’associació compleix 35 anys

L’Escola de Danses de Xàtiva celebra el seu 35 aniversari. Per commemorar aquesta data, ha convocat una folia aquest dissabte, a les set de la vesprada, que anirà des de la plaça la Bassa fins Sant Francesc.

L’escola de Danses va ser creada a la tardor de 1978 per un grup de persones motivades per mantenir vius els arrels dels balls valencians. Al llarg de 35 anys d’història, s’han anat recollint i recuperant balls i peces tradicionals de Xàtiva i la seva comarca, gràcies al testimoni de la gent major de la zona.

El cos de ball està composat d’uns cinquanta membres entre rondalla, cantadors i balladors. En l’actualitat està vinculada i treballa estretament amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Xàtiva.

Té actualment al voltant d’uns 90 alumnes de totes les edats, que reben classes d’iniciació i perfeccionament de la tècnica popular del ball folklòric.

Actualment aquesta associació cultural sense ànim de lucre té la sèu al Centre Cultural de Xàtiva (CCX), lloc on preparen els balls, la indumentària i tot allò que envolta les seues actuacions.

A banda dels alumnes, l’Escola compta amb un total de 49 components balladors i balladores, dues cantadores i 8 músics de la Rondalla.

Cal destacar que en novembre de 2008, va guanyar el segón premi de la província de València, en la seua participació al concurs “Sona la Dipu”. Aquest triomf en el concurs li ha suposat la possibilitat de participar a Sestao en l’Aplec de Folklore Popular, així com la realització de cinc actuacions més arreu de la geografia valenciana, exportant d’aquesta mena les arrels i la cultura popular xativina.

Foto: Edu Gandia