Les festes populars Raval es Mou conclouen exitoses

Eva Calabuig

El passat cap de setmana, 12,13 i 14 d’octubre el barri del Raval de Xàtiva celebrà les seues IV Festes Populars. Tres dies de festes amb una gran participació per part de veïns, amics i organització.

Les festes populars començaren el divendres a la nit amb un sopar de pa-i-porta seguit d’una nit de monòlegs. Ni la pluja, ni la pedra, ni els trons impediren que es seguira el programa de festes, tot gràcies a l’A.E. Jamboree que va cedir el seu local per a poder resguardar-se. Quatre foren els monologuistes que feren riure als assistents, Moisés “El Moixo”, Dani López, Marcos Xafer i Patricia Espejo, tots ells presentats per l’actor Ramón Rodenas.

El dissabte fou el dia més complet. A les 10:00 del matí el barri del Raval es despertà a cop de batucada. Els scouters i xiquets de l’A.E. Jamboree, acompanyats de joves de l’organització de les festes, recorregueren tots els carrers del barri cridant als més menuts per tal de passar tots junts el matí fent jocs, tallers i activitats al parc de Sarriers. Rematàrem el matí amb una Dansà popular, que comptà amb la participació de l’Escola de danses de Xàtiva. Des de la plaça pintor Tudela, al só de les dolçaines i tabals de la colla «la Socarrada».

A les 14:00 hores es degustaren, també al parc del barri, les millors cassoles cuinades pels veïns al IV Concurs de Cassoles Raval es Mou. La cassola guanyadora fou obsequiada, com tots els anys i gràcies a la generositat del Forn del Raval, una tortada per al postre i l’aplaudiment de tots els assistents. El dinar va transcórrer amb molta tranquil·litat, degut a la companyia i la familiaritat entre els assistents i participants.

Al acabar el dinar, els veïns tingueren un temps per a reposar la cassola fins les 19:00 hores de la vesprada, que tingué lloc la xerrada “Barris en Moviment- Benimaclet Viu”. Fou Ferran Jimenez, component de l’Organització Benimaclet viu, l’encarregat de contar l’experiència d’un moviment popular i veïnal que té lloc al barri Benimaclet de València des fa tres anys.

La nit va estar un èxit amb el sopar a preu popular que va reunir a unes 130 persones al parc en tres taulades d’una llargària més que considerable. L’organització de Raval Viu, amb l’ajuda del Forn del Raval, preparà un menú per a tots els assistents, els quals pogueren veure seguidament les actuacions musicals de Toni de l’Hostal, Mi Sostingut, Hairdryers i Barbaritats.

El diumenge 14, últim dia de festes, començà amb visita al Nimfeu i als banys àrabs. L’historiador Alejandro Gutiérrez i l’estudiant d’història Hèctor Cuenca, ambdós xativins, explicaren la història de les dos excavacions realitzades al mateix barri. Les festes finalitzaren a la plaça de Sant Joan amb l’actuació del grup xativí A Mansalva, sota l’organització de Xàtiva Renaix de les Cendres.

Unes festes populars que no haurien estat possibles sense l’organització de Raval Viu, la col·laboració de comerços del barri i la participació dels veïns i veïnes. Aquestes festes no acaben ací, l’associació Raval Viu té programades diferents activitats, excursions, sopars, dinars i xerrades al llarg de tot l’any. Tot el món està convidat a participar-hi.