Les escoles velles de Castelló de Rugat es rehabilitaran per crear la casa de la cultura

No es convertirá en un un centre públic de lectura
Al passat ple extraordinari que va tenir lloc a l’auditori municipal de Castelló de Rugat, Compromís per Castelló de Rugat va aconseguir tirar endavant una esmena per modificar el projecte de destí de la subvenció de la Diputació de València del pla d’inversió sostenible (PIFS), aprofitant la minoria del govern del PSOE a la localitat.

L’edifici de les Escoles Velles de Castelló de Rugat és una construcció de l’any 1953 que inicialment va ser un centre escolar, però actualment s’ha convertit en tot un edifici emblemàtic per al poble. Amb el trasllat de l’escola de primària al nou edifici del CEIP Verge del Remei, les escoles velles fins al moment han sigut destinades a classes per a majors, classes de gimnàstica, ioga, classes en què s’imparteixen cursos variats, etc. Actualment la seua infraestructura perillava a causa del pas dels anys i pareixia evident que necessitava una rehabilitació.

Al mes d’agost es va realizar el primer fòrum de participació ciudadana d’aquesta legislatura en el que van participar quasi 200 persones del poble. En aquest fòrum, democràticament Castelló de Rugat va decidir que els diners que Diputació destinaria al poble anirien a parar a la rehabilitació de les «Escoles Velles» com a Centre Cultural. D’aquesta manera ho va fer públic l’ajuntament.

Tal com explicava el regidor Damià Martínez de Compromís al ple: “Sorprenentment, ara a novembre, i quan falten pocs dies perquè acabe el termini per sol·licitar l’ajuda a la diputació, l’ajuntament presenta en el seu ordre del dia en aquest propi ple un projecte , que des de l’oposició no hem tingut l’oportunitat de consultar, i unilateralment sense cap consens s’ha modificat perquè siga un trasllat de la biblioteca, i no un centre de cultura tal com va decidir Castelló de Rugat al fòrum de participació.”
La tensió al ple va augmentar, però Compromís es va mantenir ferm en la decisió de no anar contra la voluntat democràtica popular del fòrum de participació, i no acceptar la rehabilitació de les escoles velles com a centre públic de lectura que proposava el govern del PSOE. En aquest sentit, el jove regidor puntualitzava “La cultura no és únicament lectura. La cultura és també música, dansa, pintura, teatre, etc. El centre cultural al qual la gent va votar, anava a ser un centre on les associacions culturals del poble com el teatre, la coral, els acordions, els ballets, etc. anaven a tenir accés. Amb la construcció d’una sala de lectura que suposarà el silenci absolut a tot l’edifici, exclourà l’activitat de les associacions culturals que tant necessiten aquest centre cultural.”

«Tenint en compte la nul·la predisposició de Compromís a anar en contra de la voluntat del fòrum; a anar contra les associacions culturals; i la falta de consens entre el govern i les forces de l’oposició per presentar aquest projecte, Compromís va proposar la modificació del projecte perquè siga en un futur el centre que aculla la cultura de tot el poble com a element vertebrador de la cultura a Castelló de Rugat», remaruqne.