Les danses passegen pels carrers del Genovés

p1012966
L’Associació 9 d’Octubre del Genovés organitza varis actes al voltant de les danses.
L’Associació Cultural 9 d’Octubre del Genovés ha celebrat aquest cap de setmana diferents actes per tal de commemorar la festivitat dels valencians.
Com ja és costum, l’Associació escull una temàtiva i desenvolupa una sèrie d’actes al voltant de la mateixa. El pintor valencià Rossinyol, la figura del Rei En Jaume, l’expulsió dels moriscos han estat entre altres temes escollits. Enguany el fil conductor dels actes ha estat “les danses tradicionals valencianes al Genovés”.
A la vegada que es volia donar a conéixer aquest món de les danses, s’ha volguthomenatjar totes aquelles persones que ja e la postguerra iniciaren l’aparenentatge d’aquestos valls.
Divendres per la nit,amb la participació de Botifarra i Lola es va fer un recorregut pels diferents carrers del poble per tal de cantar albaes i versaes en aquells llocs representatius per a les danses al poble del Genovés. Llocs que van units a persones que han fet molt per mantenir aquesta cultura, llocs que desperten records inborrables de tota eixa gent que en el seu moment es va decidir per començar a ballar les danses, llocs com casa Delfina, Enrique Ordiñana, la tia Nievetes, casa Leonor, casa Clotildeta, casa la tia Amparito, casa Nati, la placeta,….
p1013119Dissbate pel matí, per cinqué any consecutiu l’Associació 9 d’Octubre va organizar el Vé Itinerari Didàctic. Una ruta que va comptar amb la participació novament de Pep , Lola i part de la seua rondalla. Va estar un recorregut per diferents racons del poble i on novament, les persones que abans s’esmenaven eren reconegudes, a la porta de les seues cases amb aquells balls que elles en els seus temps portaren al nostre poble i després ensenyaren a part de la gent que avuí forma part del Grup de Danses del Genovés. Veure com els membres actuals del grup de danses ballaven davant de persones com la tia Leonor, la tia Nievetes o la tia Delfina va despertar un fum d’emocions que es van arrastrar durant molts moments. Pot ser ja era el moment d’agrair a totes estes persones el fet de portar i ensenyar part de la nostra cultura. Si a més, aquestos balls s’acompanyaven de la música de Pep, Lola i la seua colla, doncs, l’acte es convertia en un més que merescut homenatge a totes aquestes persones.
Per la vesprada, a les 19.00 de la vesprada i a l’Auditori Municipal del Genovés, continuava la festa ara amb un espectacle en el que es representaven la gran majoria de balls que es ballen a la nostra comarca: el Tio Mariano, el Bolero Pla, el Dotze i Ú, el Bolero Enfandangat, La Valencianeta… i tots ballats per membres del grup de danses del Genovés. La participació de Pep Botirfarra, Lola la de la Torre i tota la seua rondalla, donava caerta garantia d’èxit que després es va confirmar a mesura que anava avançant la vesprada.
Tot aquest ventall d’actes ha estat acompanyat per una exposició de fotografies que mostrava les danses al Genovés des dels seus inicis.
Els membres de l’Associació i del Grup de Danses enfatitzen la tasca realitzada per totes aquelles persones que han fet possible totes aquestes activitats, però en paraules dels propis membres de l’Associació “volem agrair la tasca realitzada per Carme Oltra, Mª Angels Perucho, Imma Moscardó, Loli Gandia i Emili Llopis, que junt al record de Nati, han fet possible que aquest grup puga portar endavant un espectacle com el que s’ha pogut mostrar a tot el poble. Actes com com aquestos contribueixen en gran mesura a la recuperació de la nostra història i cultura popular.”.