Les danses de la Vall d’Albaida renoven la seua cita anual amb una nova trobada a Castelló de Rugat

La 34a edició de l’Aplec comarcal reunirà balladors de tretze poblacions

El ritme cadenciós de les passades, la vistositat dels vestits i l’harmonia dels sons del tabal i de la dolçaina seran els protagonistes de la vesprada d’aquest pròxim dissabte, 17 de setembre, a Castelló de Rugat amb motiu de la 34a Festa de les danses de la Vall d’Albaida. Així, des de les 18.00 h, els representants de tretze poblacions de la comarca (Bocairent, Alfarrasí, el Palomar, Benigànim, Albaida, Ontinyent, Fontanars dels Alforins, Agullent, la Pobla del Duc, Quatretonda, l’Olleria, Bèlgida i els amfitrions del grup l’Ofra) ajudaran a crear “eixa atmosfera única que generen els nostres balladors i balladores”, en paraules de Filiberto Tortosa, president de la Mancomunitat de municipis de la Vall d’Albaida, i que converteixen esta trobada “en la més representativa de totes les que celebrem al llarg de l’any”.

L’aplec es completarà amb un sopar de germanor per a tots els participants i amb l’actuació del trio Josemi, Apa i Trini a l’avinguda de la Vall d’Albaida de la població de les gerres. El seu alcalde, José Miguel Barranca, espera que la cita “permeta mantenir tota la cultura dels nostres avantpassats, als quals també volem recordar per haver fet brollar el folklore i per mantenir-lo viu dins de cadascú de nosaltres com a valencians”. Així, el primer edil desitja que la jornada “dedicada a mostrar la cultura de la dansa” transcórrega amb “harmonia, germanor i camaraderia”.

La mostra folklòrica de carrer més antiga de la Comunitat Valenciana serveix per conservar “eixa tradició tan arrelada de celebrar la finalització del temps de collita mitjançant la dansa”, segons Tortosa. Per això, el dirigent de l’ens comarcal mateix ressalta la satisfacció “per conservar la puresa dels nostres orígens, el record dels nostres avantpassats i el vessant més festiu de la nostra gent” ja que la trobada reunirà al voltant de 500 persones entre balladores i balladors, a més dels “imprescindibles músics encarregats de marcar el ritme necessari per fer avançar l’entrellaçada cercavila que ens endinsa en la varietat i en les particularitats pròpies de cada localitat”.