Les campanes d’Ontinyent repicaran de forma especial durant un mes

Tocs, vols i repics en honor al 150 aniversari de les festes de Moros i Cristians

A partir del dissabte 6 de febrer i, fins el 6 de març, la Colla de Campaners d’Ontinyent realitzarà tota una sèrie de tocs, vols i repics extraordinaris amb motiu de la visita del Santíssim Crist de l’Agonia a la ciutat en commemoració dels 150 anys de festes moro – cristianes a Ontinyent.

Malgrat que el primer acte de trasllat de la imatge del Santíssim Crist de l’Agonia des de l’Ermita de Santa Anna fins la Parròquia de Sant Carles no és el de la baixada que es realitza cada agost, sino especial, les campanes sí que acompanyaran al ‘morenet’ amb el mateix guió com si de la baixà es tractara. S’ha pres aquesta decisió junt a la Societat de Festers degut a la gran importància dels esdeveniments i del recorregut que realitzarà la imatge essent el mateix que al mes d’agost, per tant, de forma extraordinària, es tornarà a escoltar el volteig general de totes les campanes de la ciutat quant el Crist arribe al Pont Vell (entrada històrica a la ciutat) i quant entre a la Plaça Major pel porxet.

Soles son dues les ocasions en que es podran escoltar totes les campanes de la ciutat conjuntament, en la baixà del Crist el dia de la Puríssima a les 13 hores i, ara, de forma extraordinària, al dissabte. L’última vegada que es voltejaren totes les campanes fora d’aquests dos cites fou per commemorar el naixement de Jaume I fa dos anys.

Però encara hi ha una novetat més, i es que el conegut ‘solo’ de la Petra tornarà a escoltar-se, (també de forma extraordinària), aquest dissabte, des de el pas de la imatge pel Pont Vell fins la Plaça de l’Ajuntament, com cada agost.

La novetat radica en que serà, per primera vegada, la nova Petra (estrenada oficialment el passat mes de novembre) qui realitze el toc. Així que el primer “solo” en honor al Santíssim Crist que realitzarà aquesta nova campana serà de forma extraordinària i en dues ocasions, ja que també s’ha acordat voltejar de nou la Petra a la tornada del Crist de l’Agonia cap a l’Ermita de Santa Anna el proper 6 de març.

A l’estància del Crist de l’Agonia a la Reial Parròquia de Sant Carles hi hauran tocs i vols especials com anunci a tots els actes religiosos previstos.

També cal senyalar un fet molt important, la absència de la campana del Crist de l’Agonia a l’Ermita de Santa Anna, coneguda com la campana gran, que ha sigut davallada fa dues setmanes per a una urgent restauració i que no podrà estar per a les celebracions.

Per tant, serà únicament la campana dels ‘Almogavars’ (1994) la que realitzarà tots els tocs a l’Ermita. La campana del Santíssim Crist, data de l’any 1942 (des d’aleshores no s’ha realitzat cap intervenció) apadrinat per la família Gil. Concretament dita campana, en memòria de tota la família, va estar representada per el padrins Tonin i Consuelin Gil, tal i com és reflecteix a la part interior central del bronze. Presentava un mal estat al jou de fusta provocant un gran perill de caiguda, fet pel qual els últims tres anys era tocada exclusivament a ma sota vigilància.

Tant la Societat de Festers, La Parròquia de Sant Carles i la Colla de Campaners han iniciat urgentment aquesta restauració per a que estiga finalitzada abans de les festes de Moros i cristians, les dels 150 aniversari. La intervenció consisteix en: canviar el jou de fusta, restaurar la part de pedra del jou, nous ferratges, neteja de la campana, canvi de rodaments i instal·lació central, un pressupost que ascendeix als 6.000 euros.

Per altra banda i, una vegada torne de nou el Crist a l’Ermita de Santa Anna, tornaran (després de dos anys) les visites guiades al campanar de la Vila, els diumenges, amb nous horaris, major flexibilitat, nous fullets i el campanar reformat.