El jutjat contenciós nº 1 ratifica el tancament per part de l’Ajuntament d’unes instal·lacions que havien provocat nombroses queixes ciutadanes
El Regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Ontinyent, Fran Quesada, ha destacat que “la justícia ha fet la seua tasca” en negar-se a reobrir l’abocador de La Clariana. L’edil s’ha expressat en estos termes després que s’haja conegut que el jutjat contenciós número 1 de València ha desestimat la mesura cautelar sol·licitada per Girsa (empresa mixta participada per la Diputació de València i l’empresa FCC, titular de l’abocador) contra la clausura provisional de l’abocador de residus inerts de La Clariana.
Esta ordre de clausura va ser ordenada per l’Ajuntament d’Ontinyent el passat mes de setembre per una “infracció molt greu” a la Llei de Residus, per estar realitzant una activitat d’eliminació incontrolada d’aquestos, a més de no comptar amb els preceptius permisos. Cal recordar que les irregularitats de l’abocador de La Clariana es remunten al 31 de desembre de 2012, moment al qual va finalitzar l’autorització ambiental integrada de l’abocador atorgada per la Conselleria el 14 de desembre de 2011.
Fran Quesada explicava que “l’activitat va continuar en les mateixes condicions, provocant molèsties per emanacions d’àcid sulfhídric als veïns, que ens van remetre per escrit durant els mesos de juny i juliol de 2013 més de 20 queixes per les molèsties ocasionades per l’abocador, que s’afegiren a les mes de 1.000 signatures que ja havien presentat conjuntament els afectats en 2010”, exposava el regidor. Davant tot açò, el Regidor de Sostenibilitat iniciava el procés jurídic per el qual es clausurava l’activitat d’abocament, que es concretava en la mesura provisional de prohibició d’efectuar nous abocaments de residus, permetent únicament entrar camions per efectuar les tasques de sellat i clausura de l’abocador.
Girsa va impugnar l’acord adoptat pel consistori i va sol·licitar la seua anul·lació per procedir a la reobertura del punt d’abocament emprat pel Consorci de Residus (COR), al·ludint al perjudici econòmic derivat de la decisió i ara, en una acta de 18 de febrer, la jutge ha desestimat les pretensions de l’empresa ja que els seus interessos “purament econòmics” pugnen “amb l’interès general”. La resolució judicial ressalta que des del 31 de desembre de 2012 Girsa “no té l’autorització ambiental integrada”, demostrant-se així, apuntava Quesada, “que tot i la inoperància de la Conselleria, els veïns tenien raó en queixar-se i l’Ajuntament també en atendre a les seues reclamacions i prohibint la realització de nous abocaments”.
El Regidor de Sostenibilitat ha recordat que ara el Consorci de Residus (COR), que està abocant a Picassent els residus que deixa de portar a l’abocador d’Ontinyent, “deuria recalcular la seua ordenança fiscal, ja que al seu estudi de costos constava com a punt d’abocament un lloc i no l’altre. Si no ho fan deurien explicar el per què, com també deurien aclarir d’una volta per totes les raons que vertaderament mouen al COR a voler obligar-nos a pagar el doble pel servei de recollida de residus. Alguns estan jugant molt brut amb el tema del fem, i per això el fet que la justícia ens done la raó en el tancament de l’abocador és un pas que hem de celebrar”, destacava.