L’Ajuntament ofereix servici d’autobús gratuït al cementeri per a la festa de Tots Sants

S’han realitzat treballs de condicionament i pintura, així com renovació de zones enjardinades del cementeri

L’Ajuntament de Xàtiva ampliarà el servici d’autobús al cementeri municipal amb motiu de la festivitat de Tots Sants que es celebra aquest divendres 1 de novembre. Des de la Regidoria de Serveis Públics i Cementeri s’oferira un servei gratuït d’autobús urbà, que funcionarà des de les 8:00 fins a les 14:00 hores, i des de les 15:15 hores fins al tancament de les instal·lacions del cementeri. Aquests viatges es realitzaran des del nucli urbà de la ciutat, amb una freqüència d’uns 35 minuts aproximadament.

També per aquest mateix dia, efectius de l’Agrupació de Protecció Civil estaran presents des de les 9:00 amb una ambulància assistencial. Es reforçaran els serveis de la Policia Local dimecres, dijous i divendres amb tasques de control de la circulació, així com d’estacionament de la zona.

Respecte als serveis de neteja s’efectuaran actuacions especials de condicionament de les instal·lacions del cementeri. Cal remarcar que s’han realitzat treballs de condicionament i pintura, així com renovació de zones enjardinades, totes elles dutes a terme tant en el cementeri de Xàtiva com en els de les pedanies de Torre de Lloris i Annahuir. Totes aquestes actuacions han estat realitzades per les Brigades Municipals recolzades per membres del Pla d’Ocupació Local.

També com ja és tradicional, a partir de les 12:00 hores del divendres hi haurà una visita institucional per part de la Corporació Municipal, així com la missa de difunts que se celebrarà a les 16:30 hores.

El cementeri municipal de Xàtiva

El cementeri de Xàtiva està situat al nord de la ciutat, és de forma rectangular, i està dividit en recintes corresponents a fases d’ampliacions. El primer d’eixos recintes és el cementeri històric, podent datar-lo en les dècades dels anys trenta i quaranta del segle XIX. El projecte va ser de José Bellver, amb carrers de nínxols i patis, al mig dels quals està la capella, de planta de creu grega. Hi ha també panteons de gran interés.

El solar on es va construir va ser adquirit per l’Ajuntament de Xàtiva, i es coneixia com el camp de Barceló. Tot i que les gestions per a la seua adquisició s’iniciaren entre 1833 i 1837, les guerres carlistes van retardar la seva construcció. En 1853 es va procedir finalment al trasllat les restes des del cementiri de San Feliu al nou recinte, acte dirigit per l’arquitecte Francisco Cuenca.

Tot i que el principal autor de les obres va ser el citat José Bellver (1806-1854), que va tindre activitat a Xàtiva en el segon terç del segle XIX, hi van participar altres arquitectes, com el referit Francisco Cuenca, o el també arquitecte de Xàtiva Luis Ferreres Soler (1852-1926), que també va treballar en les obres de la façana de la Col.legiata.

El projecte original és neoclàssic, de gran interés, i en la línia de l’arquitectura revolucionària francesa, que posava molta atenció al grafisme. Hi va haver novetats arquitectòniques, com la cúpula de ceràmica de la capella. O les cobertes d’alguns panteons, de ceràmica vidrada.

A partir del segle XIX, vindrien successives fases d’ampliació, necessàries, i de diferent factura arquitectònica, la majoria d’elles en diferents èpoques del segle XX.

Trasllat de restes de personatges il·lustres de Xàtiva

El Consistori aprofita la festivitat de Tots Sants per traslladar les restes de persones rellevants de la ciutat al Panteó Municipal de Personatges Il·lustres. Aquest any seran els de:

Antonio Torres Caballero. Músic Major de la Societat Primitiva Setabense. Primer director de la Banda de la Música Vella de Xàtiva, 1874-1883. Antonio Torres seria un dels personatges claus en la consolidació d’institucions senyeres de Xàtiva, com les Societats Musicals. Provenia, com la majoria dels primers directors, de les bandes militars de les unitats de l’exèrcit radicades a Xàtiva o altres localitats.

Ramon Fayos Segarra. Segon Director de la Banda de la Música Vella de Xàtiva, 1883-1890. Continuador del treball d’Antonio Torres, Ramon Fayos pertanyia a una de les nissagues musicals més fecundes i importants de la ciutat de Xàtiva.

Jaime Garí Fabregat. Autor del primer monument faller de Xàtiva situat en la Plaça de la Trinitat al 1865. Fuster de professió, en 1882 va demanar permís per a traslladar el seu taller, justament, a la Plaça de la Trinitat, 6.