L’Ajuntament de Xàtiva celebra el bicentenari de la Constitució de 1812

Alfonso Rus i el president de les Corts Valencianes descobriran el dilluns una placa al monument del constitucionalista Francisco de Paula Martí

L’Ajuntament de Xàtiva ha organitzat multitut d’actes culturals per commemorar el bicentenari de la Constitució de 1812 i homenatjar la tasca dels xativins il·lustres. Esta vesprada a les 20:15 hores tindrà lloc la presentació del llibre de Francisco de Paula Martí, «Un dramaturg oblidat. El teatre polític d’un xativí constitucionalista».

El diumenge 22 d’abril a les 12:00 hores tindrà lloc el concert homenatge al constitucionalista Francisco de Paula Martí, al dia de l’aniversari del seu naixement. El concert estarà a càrrec de l’Orquestra Jove de la Societat Musical La Nova i es celebrarà a la glorieta José Espejo.

D’altra banda, el dilluns 23 d’abril a les 11:30 hores es rebrà a l’Ajuntament al president de les Corts Valencianes, Juan Cotino, i seguidament, l’alcalde de Xàtiva, Alfonso Rus, junt a Cotino descobriran una placa conmemorativa al monument a Francisco de Paula Martí ubicat a la Glorieta José Espejo.

Daltra banda, Rus i Cotino inauguraran a continuació l’exposició «Xativins i la Constitució de 1812″ al pati cobert de la Casa de la Cultura. Els tres diputats presents (Juan Cotino, Alfonso Rus i Mª José Masip) signaran junt a l’exemplar original de la Constitució de Cadis, moment en que l’alcalde de Xàtiva farà entrega al President de les Corts d’un exemplar facsímil d’aquesta mateixa Constitució. Després de la visita a l’exposició, la comitiva pujarà al saló noble on es projectarà un breu vídeo que donarà pas a la participació de les autoritats en la Lectura Continuada, commemorativa del Dia del Llibre, de obres relacionades amb la Constitució de 1812. El President de les Corts farà entrega, a les autoritats que vagen participant en la lectura continuada, d’un exemplar de la Constitució de 1812 editada en valencià. Els parlaments de les autoritats marcaran el punt i final de la visita del President de les Corts Valencianes a Xàtiva per tal de participar en la Commemoració del Bicentenari de la Constitucio de 1812.

A més, des del dilluns fins el 18 de maig hi haurà una exposició amb l’original de l’imprès de la Constitució de 1812. També es faran visites amb cita prèvia, als matins de dilluns a divendres i els dimecres de vesprada.

Des d’aquest dimarts el Museu de l’Almodí acollirà obres del primer quart de segle XIX en la mostra «Bells taulells vells» i en la col.lecció permanent, que es podran visitar fins el 18 de maig.

Finalment, Germán Ramírez Aledón donarà una xerrada el divendres 4 de maig a les 20 hores al saló d’actes de la Casa de la Cultura que durà per títol «Xativins i la Constitució de 1812».