La veu de la nova Diputació sona amb Pep Gimeno ‘Botifarra’

El popular artista ha presentat el seu nou treball patrocinat per la institució provincial

El popular músic valencià, Pep Gimeno «Botifarra», li va posar veu a la nova Diputació de València ahir en la presentació del seu últim treball A un home que ve del poble, ningún fa baixar la cara.

A la presentació, el president Jorge Rodríguez ha anunciat que entre els projectes que la nova Diputació de València ha previst iniciar, dins del programa musical conegut fins ara com Sona la Dipu, destaca el patrocini d’aquest nou disc i de la gira per quinze localitats valencianes del cantador de Xàtiva, Pep Gimeno «Botifarra». A més, el disc també serà repartit en tots els col·legis i instituts valencians.

Segons el president de la nova Diputació, «impulsar el disc i la gira de Pep Botifarra, acompanyat en aquesta ocasió per Pau Cháfer, és quasi una obligació moral perquè hem estat instal·lats en l’anormalitat cultural durant massa temps».

«Hem vist tots aquests anys com les institucions públiques han estat discriminant els nostres músics i artistes en una actitud absolutament allunyada dels interessos dels valencians», ha remarcat el president Jorge Rodríguez.

Aposta per la pluralitat i la música en valencià

La nova Diputació de València «aposta per la diversitat, la pluralitat i el respecte, volem una oferta per a tots els públics i sensibilitats musicals perquè és necessari garantir el dret a escoltar música també en valencià, en castellà o en anglès…», ha manifestat el president Jorge Rodríguez.

Per la seua banda, la diputada de Joventut, Isabel García, ha qualificat Botifarra de «fenomen de la música tradicional valenciana, que, pel seu caràcter i la seua defensa de les tradicions, s’ha convertit en un dels cantadors amb més carisma de la música de la nostra terra».

Considerat mestre dels fandangos i «cantaor de carrer», com s’autodefineix Pep Gimeno, l’artista xativí ha col·laborat amb una infinitat de grups de folklore, de rock i de cantautors «i ha aconseguit arribar no solament als més majors, sinó també als joves amb els que ha sembrat, així, una terra que mira al futur», ha assenyalat Isabel García.

En el torn d’intervencions, Botifarra ha assegurat que «no sóc home de paraules» i ha interpretat dues peces del nou treball, Havanera del peix enamorat i l’Ú d’Antella, acompanyat per Pau Chàfer i Òscar Vila.

També han acudit a la presentació del nou treball discogràfic la vicepresidenta Maria Josep Amigó i els diputats Toni Gaspar, Xavier Rius, José Enrique Aguar i Mamen Peris.

Fusió de jazz, pop i folk

A un home que ve del poble, ningú fa baixar la cara presenta a Botifarra amb Pau Chàfer en un nou registre, fusió de jazz, pop i folk, acompanyat de la banda de músics composta per Tobal Rentero al guitarró, llaüt, bandurria, dolçaina, mandolina i percussions, Òscar Vila al baix, guitarra, guitarró i mandolina, Edu Olmedo en la bateria i percussions, Miquel Pérez, a la guitarra i tiorba, i Vicent Chàfer a la bandurria, llaüt i guitarró.

Una història que començà fa 30 anys

Precisament, Vicent Chàfer és un dels responsables que aquest disc isca a la llum. La història començà fa més de 30 anys, quan un adolescent Pep Botifarra es va presentar davant Chàfer, llavors un dels integrants del grup de Xàtiva Sarau, perquè escoltara com cantava i formar part de l’agrupació.

Des d’aquell dia va començar la carrera musical de Pep per tots els pobles de la comarca i també per l’estranger. Vicent, Pep i altres membres del grup anaven poble per poble, gravadora en mà, demanant a les persones més majors que els cantaren tot tipus de cançons i romanços que recordaren. Alguns amb centenars d’anys d’antiguitat que ells mateix recuperaven i interpretaven pels pobles dels voltants.

Amb ells també anava de vegades un xiquet, Pau Chàfer, que volia acompanyar al seu pare a moltes actuacions i es va impregnar d’aquella música senzilla però autèntica.

Trenta anys després, i amb una àmplia carrera música a les seues esquenes –a més d’estudiar piano, ha acompanyat importants artistes com ara Presuntos Implicados, Tamara, Revolver, etc- Pau es retroba amb Pep Botifarra i engeguen aquest nou projecte que reprén cançons de Sarau i unes altres també populars.

Així naix el nou disc A un home que ve del poble, ningú fa baixar la cara que inclou temes tradicionals com Sant Rorro o Masurca de l’agredolç i uns altres més contemporanis com El tio Canya (Al Tall) i Havanera del peix enamorat (Eliseo Parra).