La Vall d’Albaida ret homenatge a Vicent Andrés Estellés

Es va celebrar a Ontinyent una exposició, un recital i un sopar popular

Prop de dues-centes persones van participar a l’acte que donava inici a l’homenatge a Vicent Andrés Estellés, una exposició amb vint-i-nou obres d’artistes que va tindre lloc  al Centre Cívic del Llombo d’Ontinyent i va ser organitzada pel Casal Jaume I de la Vall d’Albaida

La inauguració posava de manifest el tarannà integrador, col·laboratiu i participatiu d’aquesta proposta ja que a més de poder contemplar les obres que la composen, la poesia va acompanyar aquest acte. Xiquets i xiquetes del CEIP Carmelo Ripoll van musicar el poema “Una rosa de paper”. Gaspar Conejero, en representació del l’Associació de Veïns del Llombo va recitar un poema escrit per Estellés sobre Ontinyent i publicat a un programa de Festes de Moros i Cristians. Així mateix, l’associació Lligam va presentar un vídeo en el qual els xiquets i xiquetes de l’entitat recitaven “Cançó de l’home parat”. Aquesta exposició pot veure’s fins el 19 de maig.

Dissabte arribava l’acte del Recital que tenia lloc a la Sala Gomis. Aquest recital va acollir professionals de la música i de la paraula però també a persones que s’enfrontaven per primera vegada a un escenari. Amb aquesta barreja d’orígens va començar un recital que va repassar diverses obres d’Estellés; algunes ben conegudes, altres més inexplorades; i fins i tot algunes creacions pròpies dels artistes que hi participaven. El recital va acollir vint-i-set actuacions, més de 50 participants, i vora 300 persones de públic.

Entre els assistents es trobava Carmina Andrés, filla d’Estellés, el seu marit i el seu fill, els quals van manifestar la seua satisfacció per l’acte que havia organitzat el Casal Jaume I de la Vall d’Albaida. Al finalitzar l’acte l’organització els van fer entrega d’un lot de productes de la comarca. Les entitats promotores de l’Homenatge també van agrair a la totalitat de persones que van participar i col·laborar a l’acte, la seua implicació.

L’organització va recordar que l’acte fet a la Sala Gomis era d’entrada lliure, estava promogut des de l’altruisme, i al darrera no hi cap empresa ni idea d’activitat econòmica. «Tot i això, l’Ajuntament d’Ontinyent havia obligat a l’organització a pagar unes elevades taxes per a la utilització d’aquest espai públic», lamenten els organitzadors.

Una mica més tard el sopar estellesià i la «jam session» que van tindre lloc a la Fundació Salvador Mollà posava fi a aquest homenatge. Des de l’organització consideren que aquesta manera d’entendre la cultura, «des de la implicació, integració, participació i col·laboració, permet crear espais on la cultura es manté ben viva, on la cultura assumeix la responsabilitat de civisme i compromís; i sobretot, permet la participació des de tots els sectors socials sense crear espais exclusius culturals».