La pobresa elèctrica afecta a quasi 300 famílies de Xàtiva

Lorente: “No ens val el silenci de les empreses de gas i electricitat enfront dels talls d’energia”

Segons afirma el portaveu municipal d’EU a Xàtiva, Miquel Lorente, la pobresa energètica ha afectat aquest any a 262 famílies a Xàtiva. D’aquest forma, Lorente ha reivindicat que «les empreses elèctriques i de gas que tinguen contractes signats amb l’Ajuntament siguen convidades a una reunió amb els representants dels diferents partits polítics, amb representació municipal, per a contrastar opinions i incorporar la responsabilitat d’aquestes en la resolució del drama de la pobresa energètica».

El passat mes de maig des d’EU proposaren al ple municipal iniciar una negociació amb les empreses de l’energia que treballen a Xàtiva, “per aconseguir una quitança dels deutes pendents per part de persones en situació de vulnerabilitat manifesta i dictaminada per part de serveis socials». Aquesta proposta va ser aprovada per unanimitat en el ple. En canvi davant la comunicació oficial que va fer l’Ajuntament a cadascuna de les empreses la resposta per part d’aquestes ha estat el silenci, segons confirmà el mateix equip de govern durant el passat plenari a preguntes d’EU.

Des de la formació d’esquerres s’ha indicat que «no ens val el silenci de les empreses de gas i electricitat enfront dels talls d’energia en cases que es troben en situació de vulnerabilitat». Per aquesta raó, Lorente ha assenyalat que «cal convidar a les empreses a què reconsideren el seu posicionament i junt a una clara voluntat política impulsar una gestió pública potent en aquest sentit. No podem mirar cap a una altra banda com ha fet el PP fins ara», afegeix. Per a Lorente, «les empreses elèctriques que desitgen treballar amb l’Ajuntament han d’entendre que han d’assumir una responsabilitat social».

De fet, des d’EU s’ha afirmat que «tenim ben clar que un dels nostres reptes de govern és fer front a aquesta situació». Lorente assegura que «actualment els protocols de prevenció dels talls de l’Ajuntament de Xàtiva, que són necessaris, no deixen de ser una transferència de diners públics a les companyies subministradores, com aquest darrer any que ha estat de 21.262€».

Finalment s’ha volgut recordar que “els successius governs de l’Estat espanyol han legislat en favor del lobby energètic, un conjunt d’empreses que ara mateixa obtenen el doble de beneficis que qualsevol altra empresa energètica a la resta dels països europeus“. De fet, segons aquest grup municipal, “el cost de l’electricitat s’ha encarit un 80%, mentre han disminuït els subsidis, convertint els serveis bàsics en un luxe per a moltes famílies”.