La Plataforma contra el Macroabocador de Llanera respon a les declaracions de Vicent Parra

Els últims dies hem vist a la premsa declaracions de Vicent Parra, president del nostre consorci de residus, que són del tot inexactes:

1. Es transmet la idea que a Llanera ja està tot fet, pel que fa als projectes, en presentar el Pla Especial del que es va parlar a l’última reunió del Consorci i que sols és una qüestió de temps començar les obres. Res més lluny de la realitat. El que s’ha fet es enviar un projecte a la Conselleria de Medi Ambient per a que aquesta li done el seu vist-i-plau. Cal dir que junt a aquesta documentació van les al·legacions de la nostra Plataforma junt a les de més de tres mil particulars i col·lectius. Aquestes al·legacions qüestionen la ideonetat de l’emplaçament, de les alternatives tècniques triades i fins i tot la pròpia legalitat de tot el procés. En base a aquestes al·legacions els tècnics de Conselleria podrien aturar tot el projecte o alterar-lo de forma substancial. A més d’aquest tràmit, cal que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer done també el seu vist-i-plau al projecte. Des de l’hivern passat la Confederació dispossa d’un estudi, fet per un tècnic independent i visat pel Col·legi de Geòlegs, que demostra que els terrenys triats per al macroabocador són inestables amb risc d’enfonsament i es situen sobre un lloc crucial per a l’abastiment dels aqüífers de la Costera des de l’aqüífer del Caroig; el qual imposibilitaria completament la ubicació d’un macroabocador a aquest punt. Aquest mateix estudi també va ser entregat a la pròpia Conselleria de Medi Ambient el passat juliol. I si aquestes institucions no compleixen la seua funció legal encara podrem recurrir a la justícia per a forçar-les.

2. No sabem quin és eixe projecte tan modern, complet i adequat que descriu el Sr. Parra a les seues declaracions. Els documents que hem vist nosaltres, a banda d’incomplets a apartats tècnics fonamentals (pugueu consultar les nostres al·legacions per a vore quines als següents enllaços: http://www.noalmacrovertedero.net/doc/ALEGACIONES%20ENTREGADAS%2027%20DE%20JUNIO%20DE%202011%20%281%29.pdf i http://www.noalmacrovertedero.net/doc/ALEGACIONES_2_COMP.pdf ) mostren buits evidents per a qualsevol lector profà. Un exemple palés és que en parlar de les mesures que es prendran per evitar una molèstia tan clara com les pudors i emissions de gasos de l’abocador i la planta de tractament es diu únicament que “s’estudiaran les millors solucions disponibles” (Més informació a l’Al·legació nº19 del primer document d’al·legacions enllaçat [Pàg. 49]). No es diu quines seran eixes emissions, quin el seu volum ni quines les solucions tècniques necessàries com exigeix la legislació corresponent. Per no dir, no es diu ni que s’instal·laran, simplement que s’estudiaran. Esperem que el Sr. Parra haja respost a aquesta mostra de responsabilitat i capacitat estudiant ell també si paga o no als autors d’aquest “Pla Especial” tan especial. Altra errada greu que qualsevol ciutadà pot constatar, és que pel que fa al risc d’inundació a les instal·lacions es considera que el màxim de pluja a esperar és de 265 litres en 24 hores, xifra inexacta (La Plataforma aporta dades de l’Agència Espanyola de Meotorologia amb al menys 13 ocasions al segle XX a les que les pluges pràcticament duplicaren aquesta quantitat, Al·legació nº12 del primer document d’al·legacions enllaçat [Pàg. 66]). Que passaria si una riuada arrossegara fora de les instal·lacions part del que hi hauria allà emmagatzemat i depositat? És aquest el millor projecte possible?

3. El Sr. Parra també obvia que en aquest moment que tant el procés d’adjudicació a FCC-DISMESA (VYTRUSA), com la pròpia tria de l’emplaçament estan -igualment que algunes altres decisions del Consorci- recorreguts per via judicial tant per ajuntaments com per entitats privades i fins i tot algun particular. És a dir, en qualsevol moment un jutge pot prendre una decisió que ature tot el projecte a Llanera i obligue a repetir tot el procés d’adjudicació (el que possibilitaria a més a més la tria d’altres emplaçaments o d’un model de gestió amb varies plantes de tractament i abocadors com demana la Plataforma).

4. D’altra banda el Sr. Parra hauria de reflexionar al voltant del que podria significar per aquest projecte el fet que els municipis de la Vall d’Albaida no vullguen formar part d’aquest consorci i gestionar els seus residus pel seu compte. Si aquesta voluntat es manté i confirma, els ciutadans haurem de pagar unes instal·lacions sobredimensionades i inadequades. Està dispost el Sr. Parra a que per la seua falta de previssió tots perdem diners i paguem uns rebuts del fem altíssims? O es que el Sr. Parra espera que arribe fem de fora del Consorci per omplir eixe previsible buit?
Fa quatre anys estava tot fet i era qüestió de dies que començaren les obres a l’abocador, Fa tres anys també, Fa dos també i el mateix van dir l’any passat… Els ciutadans tinguem la paraula i amb tot el que estem fent estem impedint que els interessos terbols d’uns pocs enfonsen el futur de les comarques de la Costera i la Canal de Navarrés. Amb les nostres accions puguem espentar a les institucions en la direcció correcta. Ara més que mai és el nostre moment.