La Mancomunitat de la Vall d’Albaida rep una delegació del seu organisme homònim en Río Jubones, en Equador

visita-manco-vall-dalbaida

Els representants de la Mancomunitat del Jubones realitzen una visita per tal de conéixer el funcionament i projectes que la Mancomunitat de la Vall d’Albaida desenvolupa i també per explicar la marxa dels projectes de cooperació al desenvolupament que es realitzen en la comarca del Jubones i en els quals col·labora la Mancomunitat de la Vall d’Albaida com a membre del Fons.

El President de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, Filiberto Tortosa, i la Vicepresidenta del Fons Valencià i Alcaldessa de Montaverner, Belén Esteve, van rebre dilluns passat de matí a la seu de la Mancomunitat una delegació de la Mancomunidad de Municipios de la Cuenca del Río Jubones (MCRJ).

La delegació de l’Equador estava formada per Jairo Montaño, Presidente de la MCRJ i Alcalde de Saraguro; Danilo Mora, Alcalde de Zaruma, municipi membre de la mancomunitat del Riu Jubones; i Pedro Encalada, Coordinador de la Secretaria Tècnica de la MCRJ, els quals s’han desplaçat a la Comunitat Valenciana per participar en diferents activitats organitzades pel Fons Valencià per la Solidaritat, entre les quals es troben les visites a socis del Fons (ajuntaments i mancomunitats) per donar a conéixer la marxa dels projectes de cooperació que s’estan realitzant o s’han executat a la seua regió.

La visita de la delegació del riu Jubones respon a la petició llançada per part del Fons Valencià per la Solidaritat a la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i té diversos objectius. Per una banda donar a conéixer als representants equatorians la Mancomunitat de la Vall i els projectes i serveis que l’entitat supramunicipal desenvolupa i presta als seus veïns i veïnes. Per altra banda es vol donar a conéixer al President i membres de la Junta de Govern els projectes que s’han anat impulsat en els darrers anys per la MCRJ amb la col·laboració de la cooperació valenciana.

La Mancomunidad de Municipios de la Cuenca del Rio Jubones (província de l’Azuay, Equador), és la primera que es va constituir a l’Equador, està formada per 13 municipis i 2 governs provincials, i té una població de més 450.000 habitants, beneficiaris directes de les iniciatives i projectes que s’han impulsat en la regió. La MCRJ és un és un soci estratègic del Fons Valencià, amb la qual s’han desenvolupat els projectes “Protecció de fonts d’aigua i seguretat alimentària en la Conca riu Jubones (any 2006) i «Implementació d’estratègies per a la gestió integral dels recursos hídrics de la conca del riure Jubones» (2008-2009).

Actualment (2010), el Fons Valencià i la mancomunitat estan impulsant el projecte de “Recolzament a l’enfortiment institucional dels governs autònoms descentralitzats membres i de la Mancomunidad de la Cuenca del rio Jubones en el marc de la constitució vigent”.

visita-pous-daigua

En línies generals els tres projectes tenen com a eix de treball l’aigua, com a recurs fonamental per a la vida i el desenvolupament humà, i amb la seua gestió és possibilita l’eradicació de la pobresa extrema i la fam, així com s’aconsegueix la igualtat entre gèneres i la sostenibilitat del medi ambient.

Amb els dos projectes executats i amb el que està en marxa, s’ha volgut donar suport i enfortir institucionalment la mancomunitat del Jubones i els seus membres (13 municipis i 3 governs provincials), basant el procés en el coneixement del medi i recursos hídrics de la conca i la participació dels municipis socis en la gestió dels mateixos, mitjançant la formació d’equips tècnics necessaris per a l’elaboració de polítiques de gestió ambiental, d’informació geogràfica, d’educació ambiental i la sensibilització i participació de la població en la cura i preservació del seu entorn i dels recursos naturals.

L’agenda de la delegació equatoriana va començar amb la recepció per part del President de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i Vicepresidenta del Fons Valencià i Alcaldessa de Montaverner, Belén Esteve. Seguidament visitaran les instal·lacions de l’entitat i mantindran una reunió amb els tècnics per tal de donar a conèixer el funcionament de la mancomunitat i els projectes que es desenvolupen, especialment els vinculats en la gestió de l’aigua i el turisme.

La tècnica de turisme de la mancomunitat va presentar a la delegació del Jubones el Pla Turístic de la Vall d’Albaida. Després la delegació es va desplaçar a Atzeneta d’Albaida, on els tècnics d’EGEVASA, van presentar els serveis i projectes vinculats amb la gestió de l’aigua que presta la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i on van visitar el pou i dipòsit mancomunat de l’aigua ubicat al municipi.

El Fons Valencià agrupa a més de 130 ajuntaments i mancomunitats de municipis de la Comunitat, i té com a objectiu posar en comuns recursos i esforços municipals per a contribuir des de l’àmbit valencià al desenvolupament dels països del Sud per mitjà d’un fons econòmic que servisca per a finançar projectes de cooperació i sensibilització.