La màgia de la química i el periodisme protagonistes del Cicle de Conferències dels Ciutat d’Alzira

Els científics Miquel Julve i Anabel Terraes i el periodista Bernat Clari són els conferenciants d’aquesta setmana

El Cicle de Conferències dels XXIII Premis Literaris Ciutat d’Alzira continua el seu camí amb una setmana dedicada a la química i al periodisme. El dimarts 25 d’octubre, a les 19 hores en la Casa de la Cultura d’Alzira, el químic Miquel Julve i la tècnica d’investigació Anabel Terraes mostraran la relació entre «Màgia i química». A les 20.30 hores, a la sala d’exposicions s’inaugurarà la mostra Paisatges de Valor, presentada per Joan Borja i organitzada per la Universitat d’Alacant amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Fundació Bromera. El dijous 27 d’octubre serà el torn del periodista Bernat Clari, amb la conferència «La crisi de la informació».

Miquel Julve i Anabel Terraes ens demostraran que tot el que ens envolta és química, i per a aconseguir-ho, realitzaran una dotzena d’experiments demostratius amb un equipament mínim. Amb aquests experiments, aconseguiran entretenir els assistents mentre aquests es familiaritzen amb les reaccions químiques en diferents fases. D’aquesta manera es donarà una argumentació científica a allò que a priori semblaria màgic i ens mostrarà la màgia de la química ara que es commemora l’Any Internacional de la Química.

Miquel Julve és catedràtic de Química de la Universitat de València. El seu treball s’ha vist reflectit en més de 250 comunicacions en reunions científiques i la participació en 30 projectes d’investigació nacionals i internacionals. Anabel Terraes és tècnica d’investigació del Departament de Química Inorgànica de la Universitat de València. Ha participat en nombroses experiències docents i de divulgació científica, especialment al voltant de la química.

El dijous 27 d’octubre serà el torn del periodisme. Bernat Clari explicarà que els mitjans de comunicació també estan en crisi i, a més, per partida doble. D’una banda, pateixen les conseqüències de la greu depressió econòmica que s’arrossega des de fa més de tres anys i, de l’altra, s’enfronten –particularment la premsa escrita– al canvi d’instruments i costums socials que ha imposat la revolució tecnològica. Amb tot, les pitjors amenaces broten des de dins. El periodisme no viu el seu millor moment: suporta massa influència de la política i adopta massa característiques del món de l’espectacle. I açò resulta una pèrdua per al periodisme com a ofici, però també, especialment, per a la societat i la democràcia.

Bernat Clari és periodista. Llicenciat en Ciències de la Informació, actualment treballa com a director adjunt de Levante-EMV. La seua trajectòria professional arrancà als serveis informatius de Ràdio Alzira, de la Cadena SER. El 1987 s’incorporà a la plantilla del Levante-EMV, i un any més tard va ser nomenat delegat del diari a la Ribera. A més de nombroses distincions professionals, l’Ajuntament d’Alzira li va concedir el 2008 la Insígnia d’Or.

En les sessions següents, les tres últimes del Cicle de Conferències dels Ciutat d’Alzira 2011, Rafael Roca, doctor en Filologia Catalana i professor de la Universitat de València ens acostarà la figura de l’escriptor Teodor Llorente; Ferran Torrent presentarà la seua última novel·la, Ombres en la nit, i se celebrarà el 25 aniversari d’Edicions Bromera amb la taula redona «25 anys de literatura i escola. Punt i seguit», formada per Pasqual Alapont, Anna Moner, Assumpció Perepérez, Adelina España i Pere Aranda.