En l’aniversari de l’adhesió dels partits polítics al Manifest per a la recuperació del centre històric de Xàtiva
La Iniciativa Cívica pel Centre Històric de Xàtiva anima al consistori a prendre ja les primeres mesures concretes referides a la priorització del vianant i l’impuls decidit de l’activitat turística en el cor històric de Xàtiva.
Cal recordar que es compleix el primer aniversari de l’acte d’adhesió al Manifest per a la recuperació del centre històric de Xàtiva, promogut per la Iniciativa Cívica pel Centre Històric, en el que es va produir la firma dels partits polítics que posteriorment van formar el govern municipal de la ciutat després de les eleccions municipals del mes de maig del 2015.
Durant els últims mesos la Iniciativa ha remés a l’equip de govern distintes propostes entre les que destaca la referida a l’ordenació i regulació del trànsit en el centre històric, que va més enllà de la simple implantació del ja obsolet sistema de tancament “que ha funcionat tan malament durant estos anys i ha resultat ser un autèntic fracàs”.
En este sentit els membres de la Iniciativa consideren que el principal problema és l’excés de trànsit de pas en el nucli antic de vehicles que transiten de part a part de la ciutat i no són ni residents, ni proveïdors de servicis. “Este plantejament contrasta amb la fixació dels responsables municipals del trànsit que insistixen en un plantejament equivocat què només veu el problema des de l’òptica del trànsit en l’accés”, remaquen.
Igualment des de la Iniciativa Cívica són conscients del llarg període d’abandó patit pel centre històric de Xàtiva, “allunyat del focus d’interés i prioritat dels últims governs municipals”. Consideren que el temps va passant i “procedix començar a actuar ja, de forma valenta, com s’està fent en altres ciutats com València, on, per exemple, es va posar en marxa ja fa temps la reducció i control de velocitat en els carrers del centre històric o recentment s’ha peatonalitzat l’entorn del monument de la Llotja”. De la mateixa forma que ja s’ha iniciat l’homogenització de l’enllumenat al nucli antic amb un efecte de millora plausible és temps d’iniciar el camí en altres àmbits d’actuació.
També es valora la realització de les Jornades d’Estudis del Conjunt Històric amb el títol “La ciutat que volem” en les que van coincidir les opinions d’experts, l’administració i els ciutadans en la important tasca pendent de la recuperació del conjunt històric de Xàtiva i l’oportunitat de futur que pot suposar per a la ciutat, “en la seua actual situació d’impàs”.
El desenvolupament de les distintes ponències i intervencions “hauria de servir per a confeccionar una fulla de ruta definida d’actuacions, flexible però amb plantejaments bàsics”. En ella, des de la Iniciativa Cívica, es considera fonamental la gestió participativa i en este sentit el Manifest per a la recuperació del centre històric que hui complix un any continua sent vàlid en la major part del seu plantejament.
Constreny ja la necessitat de començar a definir tot l’immens treball que queda per fer per a tornar l’esplendor al valuós conjunt històric de Xàtiva, conscients del llarg període d’inacció patit fins quasi un punt de no retorn, i reactivar el cor històric de la ciutat. Urgixen noves accions com l’estudi de models, intercanvis i visites a casos d’èxit en altres llocs, conferències temàtiques, estudis d’aplicació i informes d’experts, creació de taules de mobilitat-comerç-oci com a òrgans de participació i assessorament, o de comissions interdepartamentals municipals, de patrimoni obertes a associacions i experts en la seua defensa i conservació o d’un patronat de turisme.
“L’herència rebuda, encara que és un factor important i condicionador, ha de deixar de ser a poc a poc, amb actuacions valentes, documentades, consensuades i comunicades, l’excusa per a l’immobilisme o la validació de conductes i fets inassumibles com la lamentable venda de parcel·les a un particular d’un Bé d’Interés Cultural, l’emblemàtic Castell de Xàtiva, patrimoni que tant va costar que fóra de tots els valencians”, afirmen.
Des de la Iniciativa Cívica pel Centre Històric de Xàtiva continuem creient, amb més força que fa un any en este espai, conscients de les possibilitats que té. L’Administració hi ha d’apostar decididament per això i ha de començar a fer-ho passant de les paraules als fets desenrollant a través d’accions concretes un projecte global seriós i amb rigor per al cor de la ciutat de Xàtiva. S’ha de començar ja, entre tots, a escriure eixe llibre encara en blanc del futur digne que mereix la ciutat antiga. “En este sentit l’estratègia DUSI i el pla de rehabilitació d’immobles i espais són bones iniciatives però cal perseguir fins al final que siguen efectives i es convertisquen en resultats”, afegeixen.
Fa un any, la Iniciativa Cívica va plantejar als representants dels partits que hui ens governen, com a objectiu, consensuar amb ells, si arribaven al govern municipal, la futura revitalització del centre històric perquè poguera ser habitable i potenciar-lo com a motor econòmic, turístic i cultural. I no desistirà en la seua obstinació per reclamar actuacions dimensionades i consensuades, des d’una labor de conscienciació real dels veïns del centre històric i de tots els ciutadans de Xàtiva, “per a començar a alçar ja els fonaments d’un projecte, viu, amb sentiment, il·lusionant i de futur per al centre històric d’esta mil·lenària ciutat”.
El casco antiguo de Xàtiva pierde un 6,5 % de comercios y 1.000 habitantes en una década.
Y màs que perderà, si el ayuntamiento no hace nada, dando ejemplo.
Si abre despachos al público repartidos por todo el casco antiguo, obligaría a la gente a subir y revitalizar la zona.
Se me ocurre abrír despachos de obligada visita para el ciudadano, como pueda ser, recaudación de impuestos, oficina del consumidor, retén municipal, oficina de información turística, PROP, etc.etc….
Estas oficinas no buscan rentabilidad como un comercio, pero traería gente a la zona, con lo que alguna empresa se abriría.