Hi ha un total de 6000 bombetes de llums i 17 figures
El divendres 23 de desembre, a la nit va ser la inauguració del Betlem monumental a grandà ria natural amb animals vius, situat entre l’edifici de Correus i l’Ajuntament de Xà tiva.
El Betlem, té una superfÃcie construïda de 1200 metres i una longitud del recorregut de 150 metres. El llac consta de 40m3. Per a la construcció del Betlem s’han necessitat 150 palets, 5m3 d’arena, 6m3 de gravilla, 2m3 de bitla de riu, 200m2 de tarima, 500m2 de napa i 200 travesses de fusta.
Hi ha un total de 6000 bombetes de llums i 17 figures, on es troben el llaurador, samaritana, pastor, pastoret amb corder, à ngel, caganer, fuster, terrisser, ferrer, mare de Déu, Sant Josep, Jesuset, la burreta, el bou, el fruiter, la castanyera i la fornera. Hi ha un total de 25 elements: sequer, fusteria, portal del Lleó, font de Roca, forn, terrisseria, ferreria, parada del mercat, pessebre, torrassa, muralles, quadres, colomer, galliner, parada boticari, aqüeducte, tintoreria, porquera, pou, haima, caseta tirolesa del tito, noria d’aigua, partidor i meler.
Enguany, com a novetats hi ha un llavador construït en base a una pica antiga recuperada dels magatzems municipals amb una coberta de bruc sobre fustamen, ambientada en tot tipus d’elements en referencia a les activitats del llavador. A més, han ampliat l’horta, han incorporat un espantaocells i moltes novetats hortÃcoles. En l’apartat d’animals, la novetat corre a cà rrec dels à necs d’indis corredors, les gallines cebri daurades i un faisà gigi.
L‘horari de visita serà de 10h. a 22h. tots els dies. Els passejos en burra seran el 23 de desembre de 20h. a 22h., i el 25 de desembre, 1 de gener i 6 de gener de 10.30h. a 14h. La foto de record del Betlem serà el 28 de desembre de 11h. fins a les 14 h.
A la inauguració, hi va haver l’animació infantil a l’Albereda amb l’arribada del Pare Noel. Una animació anomenada MACROSCÃ’PIC, que va transformar l’espectacle en un microscopi gegant. El món dels insectes vist a una escala molt superior de la seua realitat. Els elements que componien el macroscòpic eren un centpeus de 10 metres de llarg per 4 metres d’altura, una aranya espectacular i divertida, un caragol simpà tic que llença aigua per les seues banyes, una gallina gegant i un corral.
Història del Betlem
En l’any 1993, un grup de persones de Xà tiva, sufraguen la creació d’un pessebre, que encomanen a l’artista faller MartÃnez Mollà , i que consta de la Mare de Déu, Sant Josep, el Jesuset, un pessebre, la burra i el bou, tots ells dintre d’un estable. A més d’un pastor, un pastoret i l’à ngel.
Fins l’any 1999 la brigada d’obres va ser l’encarregada del seu muntatge, al jardà de la glorieta i el personal de parcs i jardins de posar algunes plantes. En el 2000 des de la ponència de parcs i jardins es proposà L’ampliació d’aquest prtal i es des d’aquest any quan el Betlem comença a créixer en dimensions i contingut.
El primer objectiu que es marcaren per a l’elaboració dels diferents elements emblemà tics sigué que tingueren un origen de realització en productes de reciclatge i l’ambientació paisatgista, el més naturals possibles, d’ahi que haguèrem d’ocupar part de l’Albereda, omplir-la de terra i modelar formant rius i llacs, dunes i sendes ubicant les diferents castes que any a any fèiem. Els primers animals vius daten d’eixe temps.
Amb el pas dels anys, hem anat perfeccionant la tècnica del muntatge, passant del 60m3 d’arena, grava i pedra, als 16m3 utilitzats actualment, la gespa natural s’ha substituït per gespa artificial, per raons d’inversió en rendibilització de costos. La configuració dels relleus es realitzen sobre suports de palets, tarimes i andamis que posteriorment desapareixen baix una manta de napa, teixit orgà nic degradable, sota la qual es treballen els diferents fragments belemnÃstics.
El Betlem careix de plà nol de construcció, en el que fa que cada muntatge done pas a la renovació creativa i a la introducció de nous elements. La construcció comença amb la col·locació de bombetes de llums als arbres alienats a l’Albereda, i que comencen de la Glorieta. Açò configuren el cel estrellat de les nits de Betlem. A continuació es fica el pessebre, que dona pas a l’ubicació de l’aqüeducte per a l’execució del llac, quedant espais sobrants per a la lliure disposició de quadres, desert, secà , horta i poblat.
A l’any 2006, per raons tècniques, l’estable sobre on descansava l’à ngel siguè substituït per l’actual, més acord amb el conjunt, passant l’à ngel de l’anunciació a ser col·locat a una branca del plataner D’enfront del pessebre i encarat al camÃ.
Totes els elements que configuren el Betlem, excepte les figures, són de creació pròpia, és a dir, obres creades i executats pel propi personal de arcs i jardins, que de forma ue el Betlem anava cresquent, ha anat cresquent la seua creativitat, arribant a atrevir-se amb l’execució d’Obres com el Portal del Lleó, la Font de Roca, parades del mercat, muralles, l’horta, el secà , torreons… Grà cies a la instal·lació elèctrica que conjuntament realitzen els electricistes, fa que el Betlem tinga que ser visitat dues vegades per poder gaudir de la transformació que es produeix arribada la nit.
El número de persones que intervenen amb la seua construcció oscil·la entre els 4 i 6 operaris durant 18 o 20 dies.