La immigració, l’amor incondicional i secrets misteriosos, finalistes en els Ciutat d’Alzira

Els guanyadors dels premis de novel·la, divulgació científica, assaig i poesia es coneixeran divendres 13, en el transcurs del tradicional sopar

Temes d’actualitat com la immigració i narracions que amaguen secrets i misteris impregnen les obres candidates a aconseguir el XXI Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, dotat amb 18.000 € per l’Ajuntament d’Alzira. Una novel·la negra sobre la desaparició d’una escriptora en ple procés creatiu; la crua crònica del viatge en pastera d’un senegalés cap a Europa; una història d’amor i de joia amb tocs de realisme màgic i el rerefons d’un secret familiar terrible; i una obra sobre un inquietant club que reuneix personatges fracassats són algunes de les obres seleccionades pel jurat, entre els 23 originals presentats, en la recta final de la deliberació.

En el XV Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que la Universitat de València patrocina amb 18.000 €, s’han abordat temes molt diversos. Entre els 9 originals presentats, el jurat destaca una obra que repassa històricament l’aventura espacial de l’espècie humana; una altra que analitza com apareix la complexitat dins del marc de l’evolució, i una altra que mostra els últims avanços en nanotecnologia.

El XI Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, que aquesta entitat dota amb 10.000 €, es decidirà entre els 13 originals presentats en aquesta edició. Una visió sobre l’originalitat en el món de l’art, una obra que repassa el valencià de Bernat i Baldoví i un títol que aborda el valencianisme poètic com a moviment polític a través de l’anàlisi dels jocs florals són les obres que es disputen el guardó.

El IV Premi de Poesia Ibn Jafadja es confirma, en la quarta edició, com un dels guardons més atractius del certamen, amb 35 obres presentades. Entre els poemaris amb més possibilitats de guanyar els 6.000 € amb què la UNED patrocina aquest premi, hi ha una obra vitalista, que exalça l’alegria i la vida per damunt de la mort; un poemari sincer que fa referència a la vida pròpia; i un recull de poemes sobre la quotidianitat, que retraten escenes del dia a dia.

Els veredictes que ja es coneixen

D’altra banda, hi ha tres categories dels Ciutat d’Alzira 2009 els veredictes de les quals ja s’han fet públics: el IV Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, el XIV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XIV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

El veredicte del XIV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XIV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre es va fer públic divendres passat. Fantasfrizy, de Maria Carme Roca, va obtenir el Premi Bancaixa, que l’entitat bancària patrocina amb 18.000 € i al qual s’havien presentat 7 obres. Es tracta d’una novel·la d’intriga que ret una mena d’homenatge a l’escriptora anglesa Helen Beatrix Potter. La seua protagonista, Hannah Potter, apareix en una fotografia al costat d’un fantasma. Qui és aquell fantasma i què vol? Per què no té massa èxit a l’hora de personificar-se? El germà menut de Hannah, Harry, creu que és un espectre friky i crazy, un autèntic fantasfrizy.

A més, el jurat del Premi Bancaixa ha volgut distingir com a finalista La violinista de París, de Joan Pla. Aquesta obra és una història d’amor entre un jove estudiant de Belles Arts i la violinista de la Place du Tertre, que desembocarà en una aventura per terres de Bretanya.

Pep Castellano ha sigut l’autor guardonat amb el XIV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Edicions Bromera dota amb 4.000 €. La seua obra Bernat, un científic enamorat –un relat senzill, actual i divertit, protagonitzat per una xiqueta futbolista, un científic boig i un seguit d’amics i familiars–, va ser seleccionada pel jurat entre els 15 originals presentats.

El veredicte del IV Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, en el qual han concursat 13 originals, ja es coneix també. Aquest guardó –dotat amb 8.000 € per l’Ajuntament d’Alzira– ha sigut per a Mans quietes!, de Piti Español. Aquesta obra mostra el que en principi anava a ser una reunió tranquil·la entre pares i professors en un centre escolar, que de sobte es capgira en una discussió acalorada en assabentar-se que s’ha produït una agressió en una festa a l’escola. A partir d’aquest moment, els equívocs se succeeixen i deixen al descobert els racons més foscos de cadascun dels personatges. L’obra s’ha representat amb un gran èxit de crítica i públic de la mà d’Albena Teatre.

A la XXI edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira s’han presentat un total de 115 originals que opten als 82.000 € de dotació global d’aquest certamen. A més, l’elevat índex de participació confirma un any més la rellevància social i cultural d’aquest esdeveniment literari que fomenta la producció literària en la nostra llengua.

Els noms dels guanyadors de les categories de novel·la, divulgació científica i assaig es coneixeran demà divendres, 13 de novembre, al llarg del tradicional sopar de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que tindrà lloc a la Sala Rex Natura d’Alzira. A l’acte assistiran més de 900 persones, dels àmbits de la política, la cultura, l’economia i l’educació, i serà presentat per l’actor Sergio Caballero i amenitzat per l’actuació de Rumbau Grup de Metalls.