La Granja presenta un llibre sobre història local

L’obra tracta també la demografia i la cultura popular d’aquesta localitat

L’Ajuntament de La Granja de la Costera, presenta aquest divendres 6 de juliol el llibre “La Granja de la Costera, 400 anys d’historia”. El Consistori ha elaborar així un llibre col·lectiu sobre la història, la demografia i la cultura popular d’esta localitat de menys de 400 habitants. L’acte posa fi a una sèrie d’activitats lúdiques i culturals que este poble ha organitzat amb motiu dels 400 anys de la data fundacional de la Carta Pobla de 1611.

El volum recull en quasi 400 pàgines quatre treballs inèdits sobre la localitat. Comença amb una «Breu aproximació recent de la Granja de la Costera», d’Isabel Martínez Sala; li seguix «Estudi i transcripció de la Carta Pobla de la Granja de la Costera (1611)», d’Emília Mollà Ribes; continua amb «Estudi sobre la població de la Granja de 1871 a 1984», de Josep Danie Climent Martínez, i acaba amb «Tradicions i retalls de la Granja de la Costera», de Vicent F. Garcia Perales. Els tres últims investigadors són del poble.

L’obra està prologada per Germán Ramírez Aledón, qui destaca que la Granja ha recuperat «el seu equipatge col·lectiu». Igualment, el llibre s’obri amb unes paraules de l’alcalde. El disseny gràfic i la maquetació ha esta a càrrec del també granger Miquel Mollà.

L’acte de presentació es durà a terme al Saló Leandro Mondría de la Granja de la Costera. S’ha triat esta data simbòlica, un dia molt assenyalat perquè ara fa un any es va organitzar el gros de la «festa dels 400», ja que un 6 de juliol de 1611 es va firmar la Carta Pobla que donava compte de les condicions de repoblació d’este poble menut de la Costerar després que en 1609 va quedar pràcticament desert arran de l’expulsió dels moriscs.

La Granja de la Costera: 400 anys d’història rescata de l’oblit documentació històrica de l’Ajuntament, així com també fotografies, documents i tradicions que han passat oralment de pares a fills.